Διεθνή
11-10-2021 | 11:38

Κίνα: Άλμα των τεχνολογικών μετοχών, παρά το πρόστιμο 534 εκατ. δολαρίων στην Meituan

Newsroom
Μοιράσου το
Κίνα: Άλμα των τεχνολογικών μετοχών, παρά το πρόστιμο 534 εκατ. δολαρίων στην Meituan
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι μετοχές της Meituan σημείωσαν άνοδο πάνω από 8% τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι ο γίγαντας της διανομής τροφίμων δέχθηκε πρόστιμο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η ποινή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.

«Το πρόστιμο στη Meituan ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Κεν Γουόνγκ, ειδικός χαρτοφυλακίου Ασίας στην Eastspring Investments στο CNBC τη Δευτέρα.

Την Παρασκευή, η αρμόδια αρχή της Κίνας για τη ρύθμιση της αγοράς (SAMR) είπε ότι η Meituan έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διαδικτυακής παράδοσης τροφίμων της χώρας. Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς είπε ότι η Meituan ώθησε τους εμπόρους να υπογράψουν συμφωνίες αποκλειστικής συνεργασίας μαζί τους και έλαβε μέτρα για όσους δεν το έκαναν.

Η SAMR επέβαλε πρόστιμο 534,3 εκατομμύρια δολάρια στην Meituan και της έδωσε εντολή να λάβει διορθωτικά μέτρα, ολοκληρώνοντας μια έρευνα που διήρκεσε μήνες.

Κέρδη στις τεχνολογικές μετοχές

Η Meituan έκλεισε πάνω από 8% στην διαπραγμάτευση στο Χονγκ Κονγκ, ενώ άλλες μετοχές τεχνολογίας της Κίνας που ήταν εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ ήταν επίσης σε γενικές γραμμές υψηλότερες. Η Tencent έκλεισε την ημέρα υψηλότερα κατά 2,9%, ενώ η Alibaba σημείωσε άλμα σχεδόν 8%.

Η επενδυτική τράπεζα Jefferies δήλωσε ότι το πρόστιμο κατήργησε μια «υπέρβαση» όσον αφορά την Meituan.

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση της SAMR αφουγκράζεται τις ανησυχίες της αγοράς και η Meituan επικοινωνεί με τις αρχές αναβαθμίζοντας τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε υπόμνημα την Κυριακή.

Το πρόστιμο ισούται με το 3% των εσόδων της Meituan για το 2020.

Ακόμα, στην Alibaba επιβλήθηκε πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο -περίπου το 4% των εσόδων της για το 2019, το οποίο υποχρεώθηκε να πληρώσει ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου στο πλαίσιο μιας αντιμονοπωλιακής έρευνας.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.