Γιατί η Evergrande δεν είναι η κινεζική εκδοχή της Lehman Brothers

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Evergrande δεν είναι η κινεζική εκδοχή της Lehman Brothers
«Η Evergrande έχει πολύ μεγάλο χρέος, περίπου 300 δισ. δολαρίων, αλλά μπορεί να αρχίζει να αποπληρώνει τα χρέη της αξιοποιώντας τα ακίνητα της».

Την άποψη πως η κρίση με την κινεζική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Evergrande δεν φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία όπως η κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2008, εξέφρασαν αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών βρίσκεται στο ότι τα στοιχεία ενεργητικού της Evergrande είναι κυρίως «σκληρή», ακίνητη περιουσία ενώ της Lehman ήταν «άυλα» χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε ο Ρομπ Κάρνελ, επικεφαλής της NG για τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού. «είναι υπερβολή να χαρακτηρίζουμε την κρίση της Evergrande ως "νέα Lehman". Η Evergrande έχει πολύ μεγάλο χρέος, περίπου 300 δισ. δολαρίων, αλλά μπορεί να αρχίζει να αποπληρώνει τα χρέη της αξιοποιώντας τα ακίνητα της».

Από την πλευρά του, ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquaire στην Κίνα, ανέφερε πως η Evergrande αντιμετωπίζει θεύμα ρευστότητας, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της αποτελείται από μεγάλη εκτάσεις ακινήτων και οικιστικά πρότζεκτ, ύψους 220 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το CNBC, η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 προκάλεσε μια συντριβή σε χρηματοικονομικά προϊόντα, θέτοντας αμφιβολίες για την υγεία των άλλων τραπεζών.

«Είναι μάλλον απίθανο η κρίση με την Evergrande να προκαλέσει πλήρη κατάρρευση των τιμών στην αγορά ακινήτων. Η αξία της γης είναι περισσότερο "καθαρή" και σταθερή από αυτή των χρηματοοικονομικών προϊόντων, ειδικότερα στην Κίνα, όπου υπάρχει κρατική παρέμβαση για τη διάθεση γης» ανέφερε ο Χου.

«Η κυβέρνηση έχει ισχυρά κίνητρα για τη σταθεροποίηση των τιμών ακινήτων. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναγοράσει ακίνητα, όπως έκανε την περίοδο 2014-2015» συμπλήρωσε ο Χου.

Η κινεζική εταιρεία ερευνών China Beige Book σημείωσε σε έκθεση της πως «ο έλεγχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος και όταν το Πεκίνο λέει "Δανείσου", τότε δανείζεσαι. Το εάν θα πάρεις ή όχι πίσω τα χρήματα σου είναι δευτερεύον. Για αυτό και δεν πρόκειται να έχουμε μια επανάληψη τύπου Lehman στην Evergrande».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κρίση χρέους της Evergrande αναμένεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider