Συμφωνία Evergrande για καταβολή των τόκων δύο ομολόγων 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Evergrande για καταβολή των τόκων δύο ομολόγων 
Η Κίνα έχει στη διάθεσή της εργαλεία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο «συστημικής κρίσης», υποστηρίζει το ΔΝΤ, «παρακολουθώντας στενά» τις εξελίξεις.

Σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους της, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών, κατέληξε η Evergrande, ωστόσο απέχει πολύ από το να επιλύσει το πρόβλημα, δεδομένου του συνολικού ύψους του χρέους.

Σε ανακοίνωσή του προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν, ο όμιλος ακινήτων, που κινδυνεύει με χρεοκοπία, ανέφερε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μιας ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι την Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Παράλληλα, την Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και η Evergrande δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές.

ΔΝΤ: Η Κίνα έχει στη διάθεσή της εργαλεία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο «συστημικής κρίσης»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις, ωστόσο εκτιμά πως το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του τα εργαλεία για να αποτρέψει μια «συστημική κρίση».

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, η Γκίτα Γκοπινάθ, δήλωσε στο Reuters ότι ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της κινεζικής οικονομίας και υπογράμμισε πως η ενδεχόμενη πτώχευσή της θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ασιατικού γίγαντα.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Κίνα», διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι κατ’ αυτή είναι ανάγκη να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα των ακινήτων, που βασίζεται σε τραπεζικό δανεισμό και την έκδοση ομολογιών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως «πιστεύουμε ακόμη ότι η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία και το περιθώριο από τη σκοπιά της πολιτικής για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτή να μετατραπεί σε συστημική κρίση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Evergrande σε αριθμούς

Evergrande: Έχασε πληρωμές προς 2 τράπεζες -Κρίσιμη ημέρα η Πέμπτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider