Μιούλερ (ΕΚΤ): Να σκεφτούμε αύξηση του προγράμματος ομολόγων, όταν τελειώσει η πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιούλερ (ΕΚΤ): Να σκεφτούμε αύξηση του προγράμματος ομολόγων, όταν τελειώσει η πανδημία
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας σημείωσε πως η επαναφορά στην προ-πανδημίας εποχή για χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης θα μπορούσε να είναι δύσκολη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάζει αύξηση στο μόνιμο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της μόλις ολοκληρωθούν τα έκτακτα υποστηρικτικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για στήριξη της οικονομίας, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Ταλίν, ο Μιούλερ σημείωσε πως η επαναφορά στην προ-πανδημίας εποχή για χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης θα μπορούσε να είναι δύσκολη, επιδεινώνοντας τα χρέη αυτών των κρατών.

«Αυτό θα ήταν πρόβλημα εάν υπάρξει απότομη και ξαφνική μείωση των υποστηρικτικών μέτρων» ανέφερε ο Μιούλερ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης μόλις ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τον κορονοϊό (PEPP).

Μια πιθανή αύξηση στο παλιό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «είναι μέρος της συζήτησης που θα έχουμε στο πώς θα καταργήσουμε σταδιακά το PEPP και τι θα σημαίνει αυτό για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων καθώς θα προχωράμε», ανέφερε ο Εσθονός αξιωματούχος.

«Και φυσικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά την επόμενη άνοιξη και από τις οικονομικές προοπτικές» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αναφέρει πως το PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικό χρέος μετά το PEPP -Ανάπτυξη άνω του 6% το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider