Ευρωπαϊκό πρόγραμμα VAMOS για την αύξηση της απασχόλησης των μεταναστών στον τριτογενή τομέα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα VAMOS για την αύξηση της απασχόλησης των μεταναστών στον τριτογενή τομέα
Στην 3η συνάντηση του ευρωπαϊκού σχεδίου «VAMOS» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ συμμετείχε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Στην 3η συνάντηση του ευρωπαϊκού σχεδίου «VAMOS» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ συμμετείχε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, (ΚΕΚΑΠΕΡ) με στόχο την ανάπτυξη και προσφορά ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για μετανάστες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της απασχόλησής των μεταναστών στον τριτογενή τομέα μέσα από εξειδικευμένες γνώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που διευκολύνουν την κοινωνική και εργασιακή ένταξη νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα υποδοχής. Συγκεκριμένα, το σχέδιο VAMOS στοχεύει στην αξιοποίηση της εμπειρίας των μεταναστών που διαμένουν ήδη κάποια χρόνια στη χώρα υποδοχής, με σκοπό την απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ένταξη και ενσωμάτωση νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν 8 εταίροι από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) με σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών σχεδίων και επικεφαλής εταίρος του σχεδίου είναι η μη κυβερνητική οργάνωση HORUELO, με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο οποίος είναι φορέας υποδοχής και εκπαίδευσης μεταναστών. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Περιφέρεια Ρεθύμνου, έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός χάρτη ικανοτήτων για την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στον κοινωνικό και εργασιακό ιστό στις συμμετέχουσες χώρες του σχεδίου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη της πλατφόρμας αξιολόγησης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μεταναστών. Η πλατφόρμα αξιολόγησης πρόκειται να ελεγχθεί από τους εταίρους έως τα τέλη Σεπτέμβρη και θα είναι διαθέσιμη για χρήση τον Οκτώβριο του 2021. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διάρθρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου και να ελεγχθεί από τους εταίρους του σχεδίου στα τέλη Νοεμβρίου, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, κατά την υλοποίηση του βραχύχρονου επιμορφωτικού σεμιναρίου προσωπικού (JSTE). Το σχέδιο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022 και έχει συνολική διάρκεια 30 μήνες, με συνολικό προϋπολογισμό 299.841 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider