Περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το α' εξάμηνο του 2021

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το α' εξάμηνο του 2021
Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνει, από τη μία πλευρά να περιορίζεται, όπως άλλωστε και σε όλη την περίοδο της πανδημίας, ο αριθμός των «λουκέτων» ενώ από την άλλη να συνεχίζονται οι νέες συστάσεις επιχειρήσεων.

Εν μέσω του πολύμηνου lockdown αλλά και με τα μέτρα στήριξης σε ισχύ, το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρέμεινε θετικό. Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) δείχνει, από τη μία πλευρά να περιορίζεται, όπως άλλωστε και σε όλη την περίοδο της πανδημίας, ο αριθμός των «λουκέτων» ενώ από την άλλη να συνεχίζονται οι νέες συστάσεις επιχειρήσεων.

Προφανώς και τα κρατικά μέτρα στήριξης που συνεχίζονται ή τα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ όπως για παράδειγμα της εστίασης και του τουρισμού που «τρέχουν», έδωσαν τη δυνατότητα σε αρκετές επιχειρήσεις - ακόμη και αν κάποιες από αυτές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση- να παραμείνουν «ζωντανές» μέσα στην πανδημία ή ακόμη και να κρατούν στάση αναμονής χωρίς να προχωρούν σε διαγραφή. ΄Άλλωστε η πραγματική εικόνα για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης αναμένεται να φανεί μετά το καλοκαίρι, όταν θα γίνει η αποτίμηση από την τουριστική κίνηση αλλά κυρίως, όταν τα κρατικά μέτρα στήριξης σταματήσουν να υφίστανται.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία από το ΓΕΜΗ, συνολικά 20.327 νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως και το τέλος Ιουνίου ενώ οι διακοπές λειτουργίας έφτασαν τις 4.017. Έτσι ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 16.310.

Μόνο το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, που ήταν και οι μήνες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, καταγράφηκαν συνολικά 7.433 ενάρξεις. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο του 2020, ο αριθμός τους ήταν μόλις 3.952. Ο Μάρτιος πάντως ήταν και ο μήνας με τις περισσότερες διαγραφές καθώς καταγράφηκαν συνολικά 793. Ο μήνας με τις λιγότερες ενάρξεις εντός του 2021 ήταν ο Ιούνιος με 2.940.

Ο αριθμός των διαγραφών πάντως συνέχισε να μειώνεται δραστικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι από 1η Ιανουαρίου έως τέλος Ιουνίου του 2021 μπήκαν 4.017 λουκέτα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχαν καταγραφεί 6.188 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, 8.662.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider