Κρ. Λαγκάρντ: Θα δούμε επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρ. Λαγκάρντ: Θα δούμε επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού
Η επικεφαλής της ΕΚΤ τοποθετήθηκε αρνητικά κατά του ενδεχόμενου διαγραφής μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών.

Τη βεβαιότητα της για υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εξέφρασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη της στη γαλλική εφημερίδα, La Provence, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε «θα δούμε μια επιστροφή σε χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού από το 2022».

Εξάλλου, η Γαλλίδα αξιωματούχος τοποθετήθηκε αρνητικά κατά του ενδεχόμενου διαγραφής μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο αλλαγών στα υποστηρικτικά μέτρα της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τα μέτρα (έκτακτης στήριξης) τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 και σε κάθε περίπτωση έως ότου κρίνουμε ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει περάσει. Αν και η ανάκαμψη αρχίζει τώρα να εκδηλώνεται, παραμένει εύθραυστη».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε, ακόμη, ότι η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως σε δύο αποτελέσματα βάσης. Το πρώτο αφορά τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αυξηθούν στη συνέχεια και να φθάσουν τώρα τα 75 δολάρια το βαρέλι. Το δεύτερο αφορά τη Γερμανία, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι είχαν μειωθεί πέρυσι για να στηριχθεί η ανάκαμψη, επανήλθαν από την 1η Ιανουαρίου φέτος στα προηγούμενα επίπεδά τους. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα βάσης δεν θα έχουν διάρκεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider