«Κλείνει» η συμφωνία μεταξύ ΕΥΔΑΠ, Δημοσίου – Το χρονοδιάγραμμα και το τίμημα, αίρεται η αβεβαιότητα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείνει» η συμφωνία μεταξύ ΕΥΔΑΠ, Δημοσίου – Το χρονοδιάγραμμα και το τίμημα, αίρεται η αβεβαιότητα
Ο «λογαριασμός» της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 150 και 160 εκατ. ευρώ, σαφώς χαμηλότερο από τα επίπεδα που φέρεται να ζητούσε το Δημόσιο εδώ και καιρό (κοντά στα 250-260 εκατ. ευρώ).

Θέμα χρόνου θεωρείται η οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο και την ΕΥΔΑΠ για το σημαντικό θέμα που εκκρεμεί ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με τη μεταξύ τους Σύμβαση περί του αποκλειστικού της δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας της εισηγμένης εταιρείας ύδρευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να «κλείσει» ολοκληρωτικά μέσα στο προσεχές διάστημα, ειδικότερα μέσα στον Απρίλιο, με τον «λογαριασμό» της συμβιβαστικής συμφωνίας να «γράφει» ποσό μεταξύ 155 και 160 εκατ. ευρώ (αφορά το κόστος του ακατέργαστου νερού για την περίοδο 2013-2020), σαφώς χαμηλότερο από τα επίπεδα που φέρεται να ζητούσε το Δημόσιο εδώ και καιρό (κοντά στα 250-260 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, η ευρύτερη συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και την ΕΥΔΑΠ φέρεται να περιλαμβάνει και το κόστος για το αδιύλιστο νερό για τα επόμενα χρόνια, που φτάνει στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση, η εκκρεμότητα μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ κρατάει αρκετά χρόνια και έρχεται από τον Δεκέμβριο του 2013 καθώς, έκτοτε, η εταιρεία λειτουργεί με παρατάσεις της προϋπάρχουσας σύμβασης, η οποία είχε λήξει. Υπενθυμίζεται ότι παλιότερα η ΕΥΔΑΠ είχε συμφωνήσει εκ νέου με το Ελληνικό Δημόσιο να παραταθεί η μεταξύ τους Σύμβαση (αποκλειστικού της δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης), έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ ακολούθως δόθηκε νέα παράταση 3-4 μηνών με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα πολυετή σύμβαση με το Δημόσιο.

Μάλιστα, πρόσφατα σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια» (από τη Γ.Γ. Υποδομών), αναφέρονταν στη χορήγηση 4ης Παράτασης εκτέλεσης της Σύμβασης με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών Xρηματοοικονομικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18), στο πλαίσιο ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης» (ανάδοχος: KANTOR ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ), όπου επί της ουσίας επικυρώνονταν η κατά ένα μήνα παράταση της υπόθεσης, ήτοι μέχρι τις 30-04-2021.

Επί της ουσίας, με την διαφαινόμενη αυτή συμφωνία που θα επικυρωθεί λογικά μέσα στον Απρίλιο, λήγει το θέμα υπογραφής νέας σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ, έναντι του ποσού που αναφέρθηκε στην αρχή. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιβεβαιωθεί η συμβιβαστική απόφαση για τα 150-160 εκατ. ευρώ, αφενός η ΕΥΔΑΠ δίνει ένα ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τις μέχρι πρότινος απαιτήσεις του δημοσίου, αφετέρου τελειώνει μια αβεβαιότητα που ταλανίζει την εταιρεία. Η οποία επιπρόσθετα είναι και εισηγμένη ενώ εδώ και καιρό… φιγουράριζε στις κατά καιρούς λίστες αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider