ΕΥΔΑΠ: «Κληρώνει» για το μεγάλο περιβαλλοντικό project στην Ανατολική Αττική

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: «Κληρώνει» για το μεγάλο περιβαλλοντικό project στην Ανατολική Αττική
Οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για το έργο των  αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ. Τι περιλαμβάνει το project.

Για σήμερα Δευτέρα 29/03 το πρωί έχει οριστεί η αποσφράγιση των προσφορών για τον διαγωνισμό που προωθεί η ΕΥΔΑΠ αναφορικά με την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», εκτιμώμενης αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ (72,85 εκατ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. 24 %).

Αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο (π.χ. μια αναβολή της τελευταίας στιγμής) οι 3 ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι κατασκευαστικές εταιρείες ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, αλλά και η κοινοπραξία των ΕΚΤΕΡ, Θέμελη, ΕΡΕΤΒΟ, Δ. Κωνσταντινίδης, που ήταν αυτές που κατέθεσαν προ εβδομάδας προσφορές, θα μάθουν τον νικητή της διαδικασίας.

Όπως το insider.gr είχε αναφέρει και προ ημερών, αντικείμενο του έργου είναι κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων σε οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στο αντλιοστάσιο ακαθάρτων στον Άγιο Παντελεήμονα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα 5 χρόνια.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του Ε.Π.: «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020» στον Α.Π. 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ» και από πιστώσεις της ΕΥΔΑΠ. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης των επιλέξιμων δαπανών του έργου ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 90%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Μάκρης, συμπεριλαμβανομένων και των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, του οικισμού του Μαραθώνα και τμήματος του Άγιου Παντελεήμονα, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως άνω περιοχές στο τελικό αντλιοστάσιο.

Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή δέκα (10) αντλιοστασίων ακαθάρτων, από τα οποία τα πέντε (5) είναι αντλιοστάσια μεταφοράς και τα υπόλοιπα πέντε (5) τοπικά αντλιοστάσια. Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων για τη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων.

Επί της ουσίας, το project έχει και σημαντική περιβαλλοντική σημασία καθώς με το έργο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής και της ευρύτερης Ανατολικής Αττικής, για αυτό και περιλαμβάνει την κατασκευή 185 km αγωγών αποχέτευσης στη Νέα Μάκρη, συμπεριλαμβανομένων και των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, καθώς και στον οικισμό του Μαραθώνα και στον Άγιο Παντελεήμονα. Εκτός από την κατασκευή των αγωγών, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή 7.000 συνδέσεων με τα ακίνητα με το υπό κατασκευή δίκτυο αποχέτευσης.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε σαράντα μήνες (40) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή). Ως ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί η 29η Μαρτίου 2021.

Το έργο αυτό έχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία για την Ανατολική Αττική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίησή του θα οδηγήσει και στη σταδιακή εξάλειψη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider