Έρχονται εξελίξεις για το «χρυσό» συμβόλαιο της Ψυττάλειας – Οι μεγάλοι «παίκτες» του διαγωνισμού

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται εξελίξεις για το «χρυσό» συμβόλαιο της Ψυττάλειας – Οι μεγάλοι «παίκτες» του διαγωνισμού
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να ξεκινήσει τον διαγωνισμό του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων.

Ενώπιον… εξελίξεων βρίσκεται το project της λειτουργίας του ΚΕΛ Ψυττάλειας καθώς, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να «ανοίξει τον δρόμο» για τον διαγωνισμό με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων, μεταξύ των οποίων το σχήμα ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, αλλά και κοινοπραξίες με συμμετοχή των ΤΕΡΝΑ/Intrakat και Μυτιληναίου. Μάλιστα, κατά κάποιες πληροφορίες, ενδέχεται ακόμα και σήμερα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ για το θέμα της Ψυττάλειας.

Η προώθηση του διαγωνισμού για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, μια σύμβαση ύψους σχεδόν 261,5 εκατ. ευρώ που «πηγαίνει» από παράταση σε παράταση, είναι ένα από τα «ανοιχτά μέτωπα» που απασχολούν την ΕΥΔΑΠ. Η διοίκηση της οποίας επιθυμεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της εισηγμένης και του Δημοσίου, δηλαδή, με όρους που εξασφαλίζουν τον ανταγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να είναι έντονος από όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, και είχε αναδείξει στα μέσα Φεβρουαρίου το insider.gr, επειδή ο χρόνος πίεζε και δεν μπορούσε να μείνει εκτός λειτουργίας η Ψυττάλεια, δόθηκε μια ακόμα παράταση, διάρκειας έως ένα χρόνο, στη σύμβαση των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τρίτη στη σειρά. Η αρχική σύμβαση, η οποία έληγε 31 Μαρτίου 2019, έχει παραταθεί άλλες δύο φορές (υπέρ των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ) και τούτο καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση, ο οποίος είχε «μπλέξει» στις δικαστικές αίθουσες.

Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΕΥΔΑΠ να συνεχίσουν στη διαδικασία του διαγωνισμού και οι δύο άλλες κοινοπραξίες, ΤΕΡΝΑ-Ιntrakat-Suez και Μυτιληναίος-Χ. Κωνσταντινίδης-ACEA, οι οποίες αρχικά αποκλείστηκαν από την Επιτροπή του διαγωνισμού. Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμμετοχή στον διαγωνισμό και των άλλων διεκδικητών. Πλην όμως, από πηγές της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε πρόσφατα ότι δεν είχε καθαρογραφτεί η απόφαση από το ΣτΕ ως εκ τούτου δεν υπήρχε και το τελικό «οκ». Για αυτό και προχώρησαν σε παράταση της σύμβασης έως ένα έτος, αλλά με την υποσημείωση εφόσον προχωρήσουν τόσο πολύ οι διαδικασίες να «λήξει» η σύμβαση νωρίτερα.

Πλέον, αναμένεται η επόμενη κίνηση της ΕΥΔΑΠ ώστε να ανοίξουν οι προσφορές και των 3 κοινοπραξιών για το έργο «Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας – ΚΕΛΨ» (και όχι της μιας όπως είχε προτείνει η Επιτροπή του διαγωνισμού απορρίπτοντας τις τεχνικές προσφορές των άλλων δύο κοινοπραξιών). Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία ενεπλάκη και το ΤΕΕ καθώς ανατέθηκε στο επιμελητήριο, από την ΕΥΔΑΠ, η σχετική γνωμοδότησή του για τον διαγωνισμό.

Με άλλα λόγια, μετά από δύο παρατάσεις, θα φανεί «ποιος κερδίζει το χρυσό συμβόλαιο». Το ΚΕΛΨ αποτελεί σημαντικό project, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού (κάλυψης) 5.600.000 κατοίκων και αποτελεί την κύρια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider