Γ. Ζαββός: Νευραλγικής σημασίας το ν/σ για το ΤΧΣ – Σε τρεις άξονες η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Ζαββός: Νευραλγικής σημασίας το ν/σ για το ΤΧΣ – Σε τρεις άξονες η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος
Στόχος μας είναι να γίνει αυτό με την προσέλκυση των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και με την εισροή νέων κεφαλαίων ανέφερε ο κ. Ζαββός.

Σε τρεις αλληλένδετους, μεταρρυθμιστικούς άξονες, στηρίζεται η στρατηγική της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, παρουσιάζοντας το νευραλγικής σημασίας, όπως το χαρακτήρισε νομοσχέδιο για τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Οι τρεις μεταρρυθμιστικοί άξονες, όπως είπε ο υφυπουργός, αφορούν:

Πρώτον, την πλήρη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. «Μέχρι σήμερα, μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια με επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με χαρτοφυλάκια που ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ και αυτό μόνο στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του προγράμματος. Αυτό έγινε κυρίως με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Δεύτερον, την παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», δηλαδή ο «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», ο οποίος σηματοδοτεί μια ποιοτικά και λειτουργικά διαφορετική φάση στο τραπεζικό σύστημα. «Πρόκειται για τις ίδιες τις τράπεζες που μας ζητούν και καλωσορίζουν τον «ΗΡΑΚΛΗ 2» όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως αναφέρεται και στην 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς και οι διεθνείς επενδυτές. Αυτό είναι κορυφαίας σημασίας γεγονός, γιατί ακριβώς αυτήν τη χρονιά, αλλά και σίγουρα μέσα στο 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει έναν μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων. Πρόκειται για ένα κρίσιμο επίτευγμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες απαλλάσσονται από το δυσβάσταχτο άγος των προβληματικών δανείων, ενισχύουν την κεφαλαιακή τους βάση και μπορούν με απελευθερωμένους πόρους να προσφέρουν ρευστότητα που θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες, στους πολίτες, στα νοικοκυριά. Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πια θωρακισμένο κεφαλαιακά και καθίσταται ανταγωνιστικό», ανέφερε ο κ. Ζαββός.

Τρίτον, την εισαγωγή του νομοσχεδίου με το οποίο μεταρρυθμίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Προσαρμόζουμε το ΤΧΣ σε μια νέα εποχή για το τραπεζικό σύστημα. Αναμορφώνουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως όργανο κεντρικής σημασίας, ώστε να ενισχύσουμε ακριβώς την ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία συμμετέχει το Ταμείο, να υπερβούν τις παθογένειες του παρελθόντος και να αναπτύξουν πια με εμπιστοσύνη τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Στόχος μας είναι να γίνει αυτό με την προσέλκυση των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και με την εισροή νέων κεφαλαίων. Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η σταδιακή απεμπλοκή του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα. Γι’ αυτό σηματοδοτούμε με σαφήνεια τους όρους της πολιτικής μας, όρους που δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Ζαββός.

Όπως είπε, η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το τραπεζικό σύστημα σε μια κρίσιμη συγκυρία, γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, ευέλικτο και ικανό να διοχετεύει αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αρχίζει να φαίνεται πια η έξοδος από την πανδημία και οι μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας ξαναζεσταίνονται για την επόμενη μέρα. Είναι αυτό ακριβώς το μεγάλο μας στοίχημα. Σήμερα, που η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που εντάχθηκε στην ΕΟΚ, πρόκληση κομβικού μετασχηματισμού του παραγωγικού της δυναμικού, γιατί μας χρειάζονται διαφορετικές βέλτιστες κλίμακες, καθώς και αναμόρφωση και μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζαββός, μετά από σαράντα χρόνια αλλάζουν και πάλι οι κανόνες του παιχνιδιού και μας δίνεται ξανά, -πιθανόν για τελευταία φορά- η ευκαιρία να κλείσουμε την ψαλίδα, δηλαδή το χάσμα βορρά και νότου, και να πλησιάσουμε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. «Είναι το κρίσιμο ραντεβού της δεκαετίας. Η απόδοσή μας θα είναι μετρήσιμη. Ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να έχει επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των νέων που έφυγαν από αυτή τη χώρα, αναζητώντας εργασίες και ευκαιρίες στο εξωτερικό. Πρέπει και μπορούμε να αναστρέψουμε το brain drain».

Αναφερόμενος στο ν/σ για το ΤΧΣ, ο κ. Ζαββός είπε ότι δίδεται τεράστια και σημαντική ευελιξία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αναπτύξει την πολιτική αποεπένδυσής του. Διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει το ΤΧΣ, δεν είναι ανακεφαλαιοποιήσεις, δηλαδή αναπλήρωση του ελλείποντος εποπτικού κεφαλαίου για σκοπούς εξυγίανσης, όπως συνέβη στο παρελθόν, αλλά δυνατότητα των τραπεζών να προσφεύγουν με όρους της αγοράς στις κεφαλαιαγορές για άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων.

Ο κ. Ζαββός πρόσθεσε ότι με το ν/σ ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ, καθιστώντας βασικό όργανο του Ταμείου με το τεκμήριο αρμοδιότητας το Γενικό Συμβούλιο, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή παραμένει το όργανο που κάνει την καθημερινή διαχείριση και εφαρμόζει τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη για την ευθύνη των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι με βάση τη ρύθμιση την οποία εισάγει η Κυβέρνηση, πραγματοποιείται ένας νομικός παραλληλισμός ανάμεσα στη ρύθμιση που αφορούσε και αφορά τα στελέχη των τραπεζών και τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Υπάρχει μια λογική σε αυτήν τη ρύθμιση που εφαρμόζεται και στα μέλη του Ταμείου. Είναι δύσκολο να απαιτούμε από έναν φορέα που κλήθηκε, ανεξαρτήτως των χρηματοοικονομικών συνθηκών, εκών άκων, να χορηγήσει κεφάλαια για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και, παράλληλα, να του ζητούμε, όπως γίνεται τώρα, να αποεπενδύσει. Επίσης, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να επιδιώκουμε άμεσο κέρδος σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Και μην ξεχνάμε ότι η αποεπένδυση δεν είναι μια στατική διαδικασία. Χρειάζεται να σταθμίσουμε σημαντικές συγκυρίες και μακροοικονομικές και μικροοικονομικές παραμέτρους, ώστε στο τέλος να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε ο κ. Ζαββός.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι σε δεύτερο στάδιο που θα ακολουθήσει, θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν ρυθμίσεις που αφορούν στον εξορθολογισμό των τραπεζών, όπως π.χ. αυτή που σχετίζεται με τα προσόντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των τραπεζών. Σε επόμενη φάση, επίσης, θα εξεταστεί ποιος θα είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει από εδώ και εμπρός το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν οπωσδήποτε παράμετροι, οι οποίες θα ληφθούν υπ’ όψιν, όπως η διασφάλιση των πόρων του Ταμείου που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του, καθώς και η η στρατηγική εξόδου του από τις τράπεζες», κατέληξε ο κ. Ζαββός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider