Σταϊκούρας: Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την έκθεση της Κομισιόν – Μεγάλες οι δυσκολίες λόγω covid

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την έκθεση της Κομισιόν – Μεγάλες οι δυσκολίες λόγω covid

«Ως υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η προσπάθεια όλων μας – κοινωνίας και πολιτείας – αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, της αβεβαιότητας και των προκλήσεων που εξακολουθούν να υφίστανται» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

«Με σκληρή δουλειά, πίστη στις δυνάμεις μας, προσήλωση στον μεταρρυθμιστικό μας σχεδιασμό, και με σταθερό γνώμονα τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, θέτουμε στέρεες βάσεις για την υπέρβαση της παρούσας δοκιμασίας και την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάπτυξης» επισημαίνει.

Για την έκθεση, αναφέρει πως «αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν. Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως η συνολική αξία των μέτρων ανήλθε στα 23,6 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων, τα 15,3 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικές παρεμβάσεις – ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Μέτρα τα οποία συνεχώς προσαρμόζονται, διευρύνονται και εμπλουτίζονται, ανάλογα με τις ανάγκες, φθάνοντας τα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021 (από 7,5 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό)».

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ το ποσό των 11,6 δισ. ευρώ προκύπτει αν στα 11,2 δισ. ευρώ περίπου που είναι το δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζει η Κομισιόν (6,5% του ΑΕΠ) προστεθεί και το ποσό για το μικρό εγγυοδοτικό πρόγραμμα. Ο ΥΠΟΙΚ επισημαίνει επίσης πως είναι «χαρακτηριστικό ότι γίνεται ειδική αναφορά στη σημαντική τόνωση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση».

Επιπλέον, αναφέρεται πως «η Έκθεση χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η εκπαίδευση, η ενεργειακή πολιτική, η Δημόσια Διοίκηση και το Λογιστικό Πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοσίων Επενδύσεων.

Καλωσορίζει, επίσης, την πρόοδο του προγράμματος “Ηρακλής” για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κυβερνητική πρόθεση επέκτασής του. Πιστοποιεί ακόμα την πρόοδο στην κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σημειώνεται ότι η θετική επίδραση των πόρων αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις της παρούσας Έκθεσης. Τέλος, επισημαίνει τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, αποτέλεσμα της συνετής και διορατικής χρήσης τους, και την επίτευξη ιστορικών χαμηλών στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Ενώ, επικροτεί την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υπολειπόμενου δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Στα 11,6 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης φέτος – Προσοχή στις επιχειρήσεις κατά το «άνοιγμα» της αγοράς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider