«Καμπανάκι» από την Capital Economics: Κίνδυνος να χαθεί άλλη μία τουριστική σεζόν στην Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από την Capital Economics: Κίνδυνος να χαθεί άλλη μία τουριστική σεζόν στην Ελλάδα

Αυξημένοι και υπαρκτοί κίνδυνοι ελλοχεύουν γύρω από την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία) εξαιτίας των μεταλλάξεων του στελέχους του κορονοϊού και της αργής προόδου που καταγράφεται γύρω από τα εμβολιαστικά προγράμματα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η απώλεια άλλης μιας τουριστικής σεζόν θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνει, η χαμηλή ταχύτητα των εμβολιασμών συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα περιοριστικά μέτρα στις χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο ακόμη και εάν περιοριστούν τα lockdown, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την θερινή τουριστική περίοδο στην Ευρώπη, με τους μεγάλους χαμένους να είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου.

insider

Ο Τζακ Άλεν Ρέινολτς ανώτερος οικονομόλογος της Capital Economics για την Ευρώπη, αναφέρει πως τα δεδομένα από την τεράστια αύξηση των τουριστικών αφίξεων το γ΄ τρίμηνο του 2019 καταδεικνύουν πόσο αλληλένδετη και σημαντική είναι η ανάκαμψη των οικονομιών αυτών, από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών πριν από το καλοκαίρι.

Από την άλλη αλώβητη, μεταξύ των «big 4» της Ευρωζώνης δεν θα βγει ούτε η Ισπανία που κινδυνεύει περισσότερο, καθώς εάν ο αριθμός των αφίξεων τουριστών διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα την επερχόμενη θερινή σεζόν -κάτι που φαντάζει όλο και πιο πιθανό- τότε το το ΑΕΠ της θα παραμείνει χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

insider

Παράλληλα σύμφωνα με την Capital Economics, μέρος των εσόδων που χάθηκαν εξαιτίας της απουσίας των ξένων τουριστών στις χώρες αυτές, ενδέχεται να καλυφθεί από τον εσωτερικό τουρισμό. Ωστόσο ακόμη και από τις καθαρές εξαγωγές των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι χώρες του Νότου παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες.

Αντιθέτως, το Βέλγιο και η Γερμανία θα μπορούσαν ακόμη και να επωφεληθούν από την αύξηση των παραθεριστών που επιλέγουν τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ κανονικά θα επισκέπτονταν κάποια άλλη χώρα του Νότου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider