Έκκληση Σταϊκούρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούχους πετρελαίου θέρμανσης να δηλώσουν ΙΒΑΝ

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκκληση Σταϊκούρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούχους πετρελαίου θέρμανσης να δηλώσουν ΙΒΑΝ

Έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία νοικιάζουν σε επιχειρήσεις να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να τους πιστωθούν τα χρήματα από το «κούρεμα» των ενοικίων , απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Την ίδια έκκληση έκανε ο υπουργός και για τους δικαιούχους πετρελαίου θέρμανσης οι οποίοι πληρώνονται αύριο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή του νομοσχεδίου με το πακέτο των νέων μέτρων στήριξης , τον περασμένο Νοέμβριο 59.000 ιδιοκτήτες που δικαιούνται στήριξη δεν είχαν δηλώσει ΙΒΑΝ. Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώθηκε και με χιλιάδες δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης.

«Ήταν 59.000, ευτυχώς τώρα έχουν μειωθεί σε περίπου 35.000» είπε ο ΥΠΟΙΚ «και κάθε τρεις μέρες πέφτει αυτό το ποσό και θα είμαστε κάτω από τις 45.000. Καθυστερήσαμε λίγες μέρες είχαμε πληρώσει ήδη 137.049 ιδιοκτήτες, πλήρωσαν άλλους 39.355 σήμερα για το μήνα Νοέμβριο και καλούμε και τους άλλους που είναι δικαιούχοι, να δηλώσουν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να αποζημιωθούν από την ελληνική πολιτεία».

Για το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός τόνισε ότι «θέλω και από αυτό το βήμα, να καλέσω τους συμπατριώτες μας οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης αύριο, να δηλώσουν τα IBAN είναι πάνω από 50.000 μόνο για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου το κράτος να καταβάλλει στο λογαριασμό το ποσό που τους αναλογεί».

Επιστρεπτέα 5- οι κατ’ εξαίρεση

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε εκ νέου στην επιστρεπτέα λέγοντας ότι με απόφαση που θα βγει τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να υποβάλλουν κατ΄ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα 5 όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου στοιχεία στην εφαρμογή «τα έσοδα μου» στο “myBusinessSupport» αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για χρηματοδοτική ενίσχυση. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία επειδή εκ παραδρομής δεν έκαναν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

-Αντιμετωπίζεται ένα ακόμα πρόβλημα, για περίπου 10.000 επιχειρήσεις που άνοιξαν το Σεπτέμβριο αλλά έκλεισαν το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έδειχναν αύξηση τζίρου για τους δύο μήνες άρα αποκλείονταν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Το ίδιο έγινε και για επιχειρήσεις που άνοιξαν το Δεκέμβριο του 2019. Θα υπάρξει ΚΥΑ, ώστε να καλυφθούν αυτές οι 10.000 επιχειρήσεις.

-Έχουν γίνει δεκτές στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 303.017 αιτήσεις ύψους 1.05 δισεκατομμυρίων. Έχουν πληρωθεί σχεδόν 640 εκατομμύρια και θα γίνει μία ακόμα πληρωμή αύριο. Δεν θα πληρωθεί αύριο όλη η διαφορά γιατί στα μεγαλύτερα ποσά γίνεται ένας διπλός έλεγχος, ώστε να μην υπάρξει λάθος.

Κάλυψη παγίων έως 3 εκ ευρώ

Σε ότι αφορά το νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων το 2021 αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του εργαλείου της κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων

-Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

  • Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 3 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.
  • Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Με την προτεινόμενη διάταξη, η Κυβέρνηση προτίθεται να κάνει χρήση της παραπάνω πρόβλεψης του Προσωρινού Πλαισίου για να επεκτείνει περαιτέρω το δίχτυ ασφαλείας που έχει ήδη απλωθεί με τα μέχρι σήμερα μέτρα, για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των κλάδων που έχουν πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ήδη στην προ-κοινοποίηση του νέου καθεστώτος – με τη σχετική διάταξη – στην DG Comp, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση, σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει ως τώρα.

Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροι του νέου καθεστώτος και θα διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά που θα δομήσουν τις κανονιστικές πράξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider