Χατζηδάκης: Στόχος να βοηθήσουμε την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες εξελίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Στόχος να βοηθήσουμε την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες εξελίξεις

«Για μένα, η τοποθέτησή μου σε αυτό το υπουργείο από τον Πρωθυπουργό είναι μια πρόκληση. Επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι ο άνθρωπος» ανέφερε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στην τελετή παράδοσης και παραλαβής των καθηκόντων του από τον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρουσία των υφυπουργών Πάνου Τσακλόγλου, Μαρίας Συρεγγέλα και Δόμνας Μιχαηλίδου.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε η οικονομία μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά των εργαζομένων, και ακόμα πιο πολύ των ανέργων» τόνισε ο νέος υπουργός στην ομιλία του, συμπληρώνοντας πως βασική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει ο νέος νόμος για την αγορά εργασίας.

«Νόμος που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Θα ενισχύσουν στην πράξη την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Θα προωθήσουν ρυθμίσεις που θα στηρίζονται σε αυτά που ήδη ισχύουν στις προηγμένες χώρες και θα κάνουν πιο διαφανή, και τελικά πιο αξιόπιστη, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με το οποίο φυσικά θα διαβουλευόμαστε σε διαρκή βάση αυτής. Κύριος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου» επεσήμανε.

Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. «Η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο προγραμματικό μας συνέδριο του 2017. Είναι μια μεταρρύθμιση που και πάλι στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς.

Ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι έχουν αλλάξει πλήρως τα δημογραφικά δεδομένα και η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, αλλά και από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης ο εργαζόμενος να μπορεί να προσδιορίσει ως ένα βαθμό το ύψος της σύνταξής του. Όπως έχει τονίσει ο Πάνος Τσακλόγλου, η παρέμβαση αυτή δεν περιορίζεται στο να ρυθμίσει τρέχοντα ζητήματα, αλλά κοιτάζει στο μέλλον και αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας».

Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόδοση των εκκρεμών συντάξεων και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να αποδοθούν όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Βρούτσης αφού καλωσόρισε τον κ. Χατζηδάκη έκανε ένα απολογισμό του έργου του αυτούς τους 18 μήνες, τονίζοντας πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υπερήφανος γιατί στο τέλος του 2021 η κυβέρνησή του θα έχει ολοκληρώσει την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ και θα εξαλειφθεί και η μεγάλη παθογένεια των εκκρεμών συντάξεων».

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider