Οι τέσσερις προκλήσεις για το νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τέσσερις προκλήσεις για το νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Οι πλέον των 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, οι αλλαγές στο νέο εργασιακό τοπίο και ο νέος «κύκλος» αναδρομικών που ενδέχεται να ανοίξει στις 15 Ιανουαρίου στην πολυαναμενόμενη δίκη στο ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα είναι μερικές από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξει» (σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών) όλα τα μέτρα για την στήριξη εργαζόμενων και άνεργων, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις συνεχίζονται ακάθεκτες, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας ή εισέρχονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ή στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Η αναμόρφωση του ΕΡΓΑΝΗ και οι αλλαγές στον τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα για το νέο υπουργό Εργασίας, καθώς το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σε αυτό περιλαμβάνονται τεκτονικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας, στις υπερωρίες, τις άδειες, την τηλεργασία, τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ εισάγεται για πρώτη φορά η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, που πήγε έναν χρόνο πίσω λόγω της πανδημίας, είναι ακόμη ένα ανοικτό «μέτωπο» για τον κ. Χατζηδάκη, που θα κληθεί να προτείνει το νέο ύψος του κατώτατου μισθού στο υπουργικό Συμβούλιο τον προσεχή Ιούλιο, έπειτα από 5 μήνες διαβουλεύσεων.

Τα συνταξιοδοτικά «αγκάθια»

Ακόμη ένα νομοσχέδιο εμβληματικού χαρακτήρα είναι εκείνο που αφορά τη ριζική παρέμβαση στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ το νέο σύστημα ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022.

H σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά αποκλειστικά το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο σταδιακά θα μετατραπεί από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Το σύστημα ασφάλισης κύριας σύνταξης θα παραμείνει διανεμητικό.

Ωστόσο η «μητέρα των μαχών» για το νέο υπουργό θα δοθεί στο μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «σαράκι».

Ήδη ο ΕΦΚΑ έχει καταρτίσει σχέδιο για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, οι οποίες υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 135.000 και απαιτούνται πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αποπληρωμή περισσότερων από 100.000 επικουρικών συντάξεων και 50.000 εφάπαξ με το συνολικό κόστος των ληξιπρόθεσμων να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ.

Στόχος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι το 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να εκδίδεται ψηφιακά μέχρι το τέλος του 2021.

Στο μεταξύ, στο «μέτωπο» των αναδρομικών ανοίγει την επόμενη εβδομάδα νέος κύκλος διεκδικήσεων μετά την πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για αναδρομικά ύψους 2,5 δισ ευρή από περικοπές σε επικουρικές και δώρα.

Από την έκβαση της υπόθεσης θα κριθεί, εν πολλοίς, αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταβάλλει νέο ποσό αναδρομικών στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά στους κληρονόμους- Δύο καταβολές τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider