Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους - Ποιοι έχουν προβάδισμα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους - Ποιοι έχουν προβάδισμα

Στην αναμονή για να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους είναι 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, καθώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων για τις κατηγορίες συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αργήσει ακόμη.

Θα προηγηθεί η χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης σε όσους περιμένουν ακόμη και χρόνια για την έκδοση της κύριας σύνταξής τους και στη συνέχεια θα δοθούν τα νέα ποσά των συντάξεων με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Βρούτση έναν χρόνο πριν.

Δεδομένου ότι οι πρώτες προκαταβολές σύνταξης δεν θα δοθούν πριν τον Απρίλιο, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι νέες αυξημένες συντάξεις με τα αναδρομικά που κουβαλούν θα δοθούν με τις συντάξεις Μαΐου.

Οι νέοι, μετά τις 13/5/2016, συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις σε μία δόση.

Οι αυξήσεις υποχωρούν μετά τα 40 έτη ασφάλισης γιατί το ζητούμενο του νέου νόμου είναι να έχουν κίνητρο οι ασφαλισμένοι ώστε να φτάσουν στην 40ετία και εκεί να πάρουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η σχετική εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης μιας διάταξης που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2020.

Βάσει αυτών, αυξήσεις δικαιούνται περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα, που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ενώ ακόμη 600.000 συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση μόνο στα... χαρτιά, καθώς «ροκανίζεται» από τους συμψηφισμούς με την προσωπική διαφορά.

Στην καταβολή της σύνταξης Μαρτίου, περίπου 600 ασφαλισμένοι Δημοσίου, κυρίως ένστολοι, που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, θα λάβουν για πρώτη φορά την σύνταξή τους με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, μαζί με αναδρομικά έως 17 μηνών.

Τον επόμενο μήνα, με τις συντάξεις Απριλίου, σειρά έχουν άλλοι 2.000 συνταξιούχοι Δημοσίου, που έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη σύνταξή τους, αλλά υπέβαλλαν αίτηση από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Προτεραιότητα στις πληρωμές έχουν οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους εντός του 2019.

Στη συνέχεια θα επανυπολογιστούν και θα πληρωθούν οι συντάξεις Δημοσίου όλων όσων έχουν υποβάλει αίτηση από το 2018 και πριν, όπως και οι αντίστοιχες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο λόγος που ο επανυπολογισμός ξεκινά από τους συνταξιούχους του 2019 είναι γιατί δεν έχουν προσωπική διαφορά, οπότε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα, απ’ ό,τι στους παλαιότερους συνταξιούχους (μέχρι το 2018) που έχουν «δύο ειδών» προσωπικές διαφορές, αυτές που συμπληρώνουν τις συντάξεις για συνταξιούχους μέχρι τις 12/5/2016 και αυτές που περιορίζουν τις μειώσεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13/6/2016 ως 31/12/2018.

Όσον αφορά τις παλαιότερες, προ του 2019, συντάξεις σε όλα τα Ταμεία εξετάζεται να γίνει ο επανυπολογισμός σε δύο στάδια, πρώτα για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά και κατόπιν για τους παλαιότερους (μέχρι 12/5/2016).

Πλέον, οι νέες συντάξεις Δημοσίου που θα αφορούν αιτήσεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον υπάρχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider