Αντίστροφη μέτρηση για τους εργαζομένους της RBU στην Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για τους εργαζομένους της RBU στην Πειραιώς
Έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με το πόσοι εργαζόμενοι των κόκκινων δανείων θα προσχωρήσουν τελικώς στο νέο σχήμα που θα συσταθεί με την Intrum.

Προθεσμία επτά ημερών θα έχουν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Ανάκτησης Επισφαλών Απαιτήσεων (RBU) για να αποφασίσουν εάν θα μεταπηδήσουν στη νέα εταιρεία που συστήνει η Τράπεζα Πειραιώς με την Intrum.

Η προθεσμία αυτή ισχύει από τη στιγμή που οι 900 εργαζόμενοι του RBU θα πάρουν στα χέρια τους την προσωπική επιστολή όπου θα αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες της νέας τους θέσης, δηλαδή τίτλος και αμοιβή και λοιπές παροχές και δικαιώματα/υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα ραντεβού με τη Διεύθυνση Προσωπικού για την επίδοση της επιστολής ενδέχεται να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, η διαδικασία -όπως είναι γνωστό μέχρις στιγμής- προβλέπει ότι οι εν λόγω υπάλληλοι θα μεταφερθούν αυτόματα, εκτός εάν υπογράψουν «δήλωση εναντίωσης» ζητώντας να παραμείνουν στην τράπεζα. Αυτό για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι «κόκκινοι» εργαζόμενοι από τη Διεύθυνση Προσωπικού είναι ότι με τα μεταπήδησή τους στο νέο σχήμα διατηρούν όλα τους τα δικαιώματα, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί για την ώρα περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς.

Σημειώνεται ότι εχθές, Δευτέρα, ανακοινώθηκε στους εργαζομένους του ομίλου Πειραιώς το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης για το 2019, το οποίο περιλαμβάνει τελικώς και τους 1.300 περίπου εργαζομένους από την RBU και άλλες θυγατρικές που προορίζονται για τη νέα εταιρεία-servicer. Η προθεσμία για εκδήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η 16η Αυγούστου, ωστόσο, εφόσον λάβουν την προσωπική επιστολή, οι εργαζόμενοι των κόκκινων δανείων θα πρέπει να πάρουν πολύ ταχύτερα μια απόφαση.

Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι να φανεί τι θα αποφασίσουν τελικώς οι εργαζόμενοι της επίμαχης διεύθυνσης. Οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους είναι:

α) να μεταγραφούν στη νέα εταιρεία,

β) να λάβουν το πακέτο εθελούσιας αποχώρησης και

γ) να παραμείνουν στην τράπεζα.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκαθαρίσει από την έναρξη αυτής της διαδικασίας ότι η μεταπήδηση στον servicer είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ωστόσο, με την ένταξή τους στη νέα εθελούσια, ουσιαστικά ασκεί εντονότερη πίεση για μεταφορά στο νέο σχήμα ή οριστική αποχώρηση από την τράπεζα.

Τα σχέδια της Intrum

Εκπρόσωποι της Intrum έχουν παρουσιάσει στους επιλέξιμους εργαζομένους το σχέδιό τους για τη νέα εταιρεία, η οποία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του σουηδικού fund για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι των δανείων της Πειραιώς.

Παράλληλα, όμως, η νέα εταιρεία πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην είσπραξη οφειλών ενός ευρύτερου φάσματος, όπως είναι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίες κ.α.), καθώς αυτή είναι και η ειδίκευσή της Intrum στην Σουηδία και τις υπόλοιπες χώρες όπου δραστηριοποιείται αφού, όπως η ίδια αναφέρει στον ιστότοπό της, εξυπηρετεί ετησίως 80.000 επιχειρήσεις και επικοινωνεί καθημερινά με 250.000 οφειλέτες.

Αυτό που προκύπτει μετά από επαφές του insider.gr με στελέχη του τραπεζικού κλάδου στις σκανδιναβικές χώρες είναι ότι η Intrum έχει τη φήμη ενός πολύ αποτελεσματικού «εισπράκτορα» που χρησιμοποιεί πολύ εξελιγμένα εργαλεία, όπως big data και data analytics, για να αξιολογήσει την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής των οφειλετών. «Εάν υποθέσουμε ότι ένας οφειλέτης κληρονομεί ένα περιουσιακό στοιχείο , η Intrum είναι η πρώτη που θα το μάθει», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του σκανδιναβικού τραπεζικού κλάδου θέλοντας να υπογραμμίσει την τεχνογνωσία που διαθέτει ο σουηδικός κολοσσός στον συγκεκριμένο τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider