ESM: Η κυβέρνηση να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESM: Η κυβέρνηση να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια
«Αρκετά ικανοποιημένοι» δηλώνουν οι Θεσμοί για την τήρηση των στόχων του 2018 και ζητούν τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τις τράπεζες.

Ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για θέσπιση ενός ευνοϊκού πλαισίου που θα διευκολύνει τη μάχη των τραπεζών κατά των κόκκινων δανείων, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM).

«Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτιώνοντας το νομικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρει η έκθεση που ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM στο Λουξεμβούργο.

Αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους του 2018 και, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι Θεσμοί διατυπώνουν «ιδιαίτερα ικανοποιημένοι» για την εξέλιξη αυτή. Δεν φαίνεται, επίσης, να ζητούν ταχύτερη μείωση των NPEs, αλλά τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των στόχων που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον SSM.

Επισημαίνεται δε η βελτίωση του πλαισίου με την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού και την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών. «[Η κυβέρνηση] άρχισε να εξετάζει μέτρα για περαιτέρω υποστήριξη των τραπεζών, όπως μέσω του APS», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει επίσης ότι το ΤΧΣ έχει αναπτύξει μια στρατηγική αποεπένδυσης από τις συστημικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider