Επί τάπητος σε σύσκεψη ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και Διαχειριστών οι «αντοχές» του συστήματος ηλεκτροδότησης στην κακοκαιρία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επί τάπητος σε σύσκεψη ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και Διαχειριστών οι «αντοχές» του συστήματος ηλεκτροδότησης στην κακοκαιρία

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων διασφάλισης της ηλεκτροδότησης εν μέσω της κακοκαιρίας, καθώς και ένας πρώτος απολογισμός για τις συνέπειες στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα από την επέλαση της «Μήδειας», τέθηκαν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε η επαρκής διαθεσιμότητα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και φυσικού αερίου για τους σταθμούς που λειτουργούν με το συγκεκριμένο καύσιμο. Παράλληλα, διατυπώθηκε από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης τα επόμενα 24ωρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα από τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ ο Κ. Σκρέκας

Την ίδια στιγμή, νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, θα επισκεφθούν το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Σκοπός της επίσκεψης είναι να αποκτήσει ο υπουργός ιδία εικόνα τόσο για την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος, όσο και για την υλοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ, για τη θωράκιση του συστήματος.

Μαζί με τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες, το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «φέρνει» και περαιτέρω ενίσχυση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σύμφωνα με την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), για σήμερα η ζήτηση (αφαιρώντας τις εξαγωγές) θα διαμορφωθεί στις 182 γιγαβατώρες (GWh), αυξημένη κατά 5% περίπου από χθες Δευτέρα, όταν και είχε καταγραφεί άνοδος κατά 30% σε εβδομαδιαία βάση.

«Όχημα» της αύξησης είναι και πάλι οι καταναλωτές χαμηλής τάσης, στους οποίους αντιστοιχεί το 85% των επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθούν σήμερα, έναντι του προηγούμενου 24ωρου.

Επαρκή ετοιμότητα των υποδομών

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πάντως ότι οι υποδομές του συστήματος ηλεκτροδότησης (όπως τα δίκτυα, οι διεθνείς διασυνδέσεις και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) βρίσκονται σε επαρκή ετοιμότητα, ώστε να διασφαλίσουν την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο συμπέρασμα προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη, όπου επίσης διαπιστώθηκε και επάρκεια φυσικού αερίου, καθώς με την πρόσφατη εισαγωγή ενός ακόμη φορτίου LNG, έχει πληρωθεί σχεδόν το σύνολο της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Στον αντίποδα, μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός λειτουργίας κάποια νευραλγική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, λόγω κάποιου αιφνίδιου προβλήματος. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν στην περίπτωση τυχόν βλάβης στο δίκτυο μεταφοράς τα επόμενα 24ωρα, όταν και αναμένεται να «δοκιμασθεί» έτι περαιτέρω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν.

Εξάλλου, στα ακραία καιρικά φαινόμενα αποδίδεται η βλάβη στη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης που προκάλεσε χθες μπλακάουτ στους οικισμούς γύρω από το Μαντούδι, όπως και η διακοπή ηλεκτροδότησης των Σποράδων, με τη βλάβη λόγω πτώσης δέντρων στο Πήλιο και των τριών γραμμών μέσης τάσης που τροφοδοτούν τα νησιά. Σε πτώση δέντρων οφείλονται κατά κύριο λόγο και οι βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, που έχουν προκαλέσει και σήμερα διακοπές ηλεκτροδότησης και σε περιοχές στην Αττική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider