Η αγορά των πράσινων ομολόγων ύψους 200 δισ. δολαρίων αναμένεται να εξελιχθεί, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε πριν από λίγες ημέρες σε συμφωνία σχετικά με μία νέα δέσμη κανόνων που θα διέπουν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πράσινα» και «βιώσιμα».

Όπως προβλέπει η συμφωνία, όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που αυτοπροσδιορίζονται ως πράσινα ή βιώσιμα θα πρέπει να αποκαλύψουν τι ποσοστό των επενδύσεών τους είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

«Με αξιόπιστους και φιλόδοξους ορισμούς για βιώσιμες επενδύσεις, η ΕΕ θα έχει ηγετική θέση στη βιώσιμη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Bas Eickhout, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για το θέμα, σε δήλωσή του την Πέμπτη.

«Τώρα που έχουμε αξιόπιστους ορισμούς σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία για τον προσδιορισμό με σαφήνεια των επιβλαβών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων και των επενδύσεων που υποστηρίζουν σήμερα», ανέφερε ο Eickhout.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την ανακοίνωση

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την ανακοίνωση, λέγοντας ότι ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να αποφευχθεί το λεγόμενο «πράσινο ξέπλυμα» - όπου οι επιχειρήσεις δίνουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα τους είναι πιο περιβαλλοντικά υγιή από ό, τι στην πραγματικότητα.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ των νομοθέτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτελούμενου από εκπροσώπους των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με πληροφορίες από το Reuters.