Στο τραπέζι η άρση των ραντεβού στα καταστήματα και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τραπέζι η άρση των ραντεβού στα καταστήματα και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων
Η επέκταση των υποχρεωτικών self tests στους εργαζομένους στο λιανεμπόριο εκτιμάται πως βοηθά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω άρσης περιορισμών.

Σε χαλάρωση των περιορισμών στο λιανεμπόριο με κατάργηση των ραντεβού και των μεθόδων click away και click inside ελπίζει ο εμπορικός κόσμος, αναμένοντας την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει για ακόμη μία Παρασκευή. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί παράλληλα το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των φροντιστηρίων καθώς και των κέντρων αισθητικής.

Η απόφαση για επέκταση των υποχρεωτικών self tests στους εργαζομένους στο λιανεμπόριο εκτιμάται πως βοηθά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω άρσης περιορισμών, την ίδια ώρα ωστόσο το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόθεση είναι να καταργηθεί το ραντεβού για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα και να παραμείνει μόνο το sms και ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών. Μια πρόταση ωστόσο που διατυπώθηκε προς τους ειδικούς και την περασμένη Παρασκευή, όπως και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, με την Επιτροπή να μην ανάβει το «πράσινο φως».

Η αγωνία των εμπόρων όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα κορυφώνεται καθώς η εικόνα από το πρώτο δεκαήμερο επαναλειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι ενθαρρυντική για τον πασχαλινό τζίρο στον οποίο «ποντάρει» η αγορά για να πάρει μία ανάσα έπειτα από αρκετό καιρό. Η αγοραστική κίνηση χαρακτηρίζεται υποτονική, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί για αγορές κατόπιν ραντεβού. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων τονίζουν παράλληλα ότι τα μέτρα στις επιχειρήσεις τους τηρούνται στο ακέραιο χωρίς να έχουν καταγραφεί παραβάσεις όλες αυτές τις μέρες, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνει και το αρμόδιο υπουργείο.

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας την κατάργηση της υποχρέωσης ραντεβού για τα καταστήματα τις καθημερινές και διατήρηση της μεθόδου «click in shop» προσωρινά μόνο για το Σάββατο. Ο κ. Καφούνης επισημαίνει την «έως σήμερα εξαιρετική λειτουργία της αγοράς με απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών προτάσεων», ενώ σημειώνει ότι με την εφαρμογή των υποχρεωτικών self tests θα μπορέσει να ελευθερωθεί σταδιακά η λειτουργία της αγοράς «με στόχο την τόνωση της υποτονικής ζήτησης και την περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας πριν από την σημαντική περίοδο του Πάσχα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πασχαλινός τζίρος προ κορονοϊού, έφτανε το 1,5 δισ. ευρώ.

Και τα εμπορικά κέντρα από την πλευρά τους αναμένουν το πράσινο φως ώστε από τη Δευτέρα να ανεβάσουν ρολά καθώς παραμένουν οι μοναδικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου μαζί με κάποια πολυκαταστήματα τα οποία δεν λειτουργούν υπό ενιαίο νομικό πρόσωπο, που βρίσκονται ακόμα σε αναστολή λειτουργίας. Υπενθυμίζεται ότι τα πολυκαταστήματα υπό ενιαίο νομικό πρόσωπο ήδη λειτουργούν ενώ η άρση του πλαφόν των 20 ατόμων εντός των επιχειρήσεων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου έχει οδηγήσει σε αύξηση της καταναλωτική κίνησης στα μεγάλα καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider