Jumbo: Στο χαμηλό άκρο (8%) το guidance για κέρδη και τζίρο το 2024 - Οι αιτίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jumbo: Στο χαμηλό άκρο (8%) το guidance για κέρδη και τζίρο το 2024 - Οι αιτίες
Στο χαμηλό άκρο (8%) της αρχικής εκτίμησης για αύξηση τζίρου και κερδών μεταξύ 8% και 10%, έθεσε η Jumbo την πορεία για το 2024.

Στο χαμηλό άκρο (8%) της αρχικής εκτίμησης για αύξηση τζίρου και κερδών μεταξύ 8% και 10%, έθεσε η Jumbo την πορεία για το 2024. Η εισηγμένη χαμηλώνει τον πήχη λαμβάνοντας υπόψη:

  • την πορεία των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου του έτους (+8%),
  • τις καθυστερήσεις στις παραλαβές των προϊόντων και
  • την μετάθεση του ανοίγματος της Timisoara 2 στη Ρουμανία για αρχές του 2025

«Στην περίπτωση που οι παρούσες συνθήκες χειροτερεύσουν κάτι που λογικά αναμένεται εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων θα μπορούσε να περιοριστεί στο +4% με την κερδοφορία να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2023» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Πωλήσεις πρώτου εξαμήνου 2024

Όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις του Ομίλου, να εμφανίστηκαν αυξημένες κατά +8% περίπου. Για τον όμιλο JUMBO, o Ιούνιος 2024 ήταν ένας μήνας που κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά +9% συνολικά, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα.
Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων ανά χώρα

Ελλάδα

Τον Ιούνιο του 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +6% περίπου. Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +7% περίπου σε σχέση με το 2023. Σημειώνεται ότι αρχές Ιουνίου ξεκίνησε τη λειτουργία του, το πλήρως ανακαινισμένο υπερκατάστημα Jumbo στην Λάρισα που παρέμενε κλειστό λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.

Κύπρος

Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Ιούνιο του 2024, ήταν αυξημένες κατά 6% περίπου. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι αυξημένες κατά 4% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία

Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +19% περίπου τον Ιούνιο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, είναι αυξημένες κατά +11% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία

Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του +17% περίπου τον Ιούνιο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά, οι πωλήσεις στη Ρουμανία, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, είναι αυξημένες κατά +14% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων

Κατά την 30.06.2024, ο Όμιλος JUMBO αριθμούσε 86 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 18 στη Ρουμανία, ενώ διέθετε στην Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία ηλεκτρονικό κατάστημα. Όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου και μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να λειτουργήσουν:

  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην Λευκωσία και
  • ένα νέο ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στο Βουκουρέστι (Ρουμανία).

Το άνοιγμα του νέου ιδιόκτητου υπερ-καταστήματος στην πόλη Timisoara (Ρουμανία) που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2024 μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2025. Μέσω συνεργασιών, ο Όμιλος έχει παρουσία με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα JUMBO, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ). Σημειώνεται ότι δεύτερο κατάστημα στο Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουλίου 2024 ξεκινά η καταβολή του μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που αντιστοιχεί σε ποσό 1 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό).

Οι λόγοι της καθοδικής αναθεώρησης

«Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το «κλείσιμο» της διώρυγας του Σουέζ, παρότι αρχικά έφερε προσωρινό χαρακτήρα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα πιθανότατα ακόμα και μετά τις εκλογές στην Αμερική. Η σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο, προσομοιάζει, σε πολλά επίπεδα, με την πανδημική κρίση με το μεταφορικό κόστος να έχει εκτοξευθεί και με τον χρόνο παραλαβής αγαθών και εμπορευμάτων να έχει διπλασιαστεί. O Όμιλος JUMBO αρνείται να μετακυλήσει το βάρος των δυσλειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Η στρατηγική παραμένει ξεκάθαρη. Ο Όμιλος JUMBO δεν προτίθεται να φορτώσει και συνεπώς να προσφέρει - συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα, καθώς η διοίκηση εκτιμά ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιστραφεί κάποια στιγμή στο τέλος του 2024 ή το 2025. Το JUMBO επιλέγει πάντα προϊόντα που ανταποκρίνονται και στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες των καταναλωτών. Μεταξύ του διλήμματος για την επιλογή ενός προϊόντος που εμπεριέχει το κόστος των δυσλειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενός άλλου του οποίου το κόστος είναι διαχειρίσιμο ή μπορεί να απορροφηθεί, η Jumbo θα επιλέγει σταθερά το δεύτερο. Η στρατηγική αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου της Jumbo στις αγορές που δραστηριοποιείται παρά την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του έτους» εξηγεί η εταιρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρία νέα μέλη εντάσσονται στην Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας

Στη δίνη της αβεβαιότητας οι μικρομεσαίοι – Με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας 1 στις 4 επιχειρήσεις

Galaxy Z Fold6 & Z Flip6: Αποκαλυπτήρια για τα νέα foldable και το πρώτο ultra watch της Samsung - Pics

gazzetta
gazzetta reader insider insider