J.P. Morgan: Άθικτο το μακροπρόθεσμο επενδυτικό «story» των ελληνικών τραπεζών - Υψηλές τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
J.P. Morgan: Άθικτο το μακροπρόθεσμο επενδυτικό «story» των ελληνικών τραπεζών - Υψηλές τιμές στόχοι
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών τραπεζών προχωρά η JP Morgan. Οι τιμές στόχοι και τα υψηλά περιθώρια ανόδου.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η J.P. Morgan, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οίκου για τα επιτόκια, ενσωματώνοντας πλέον ένα μέσο επιτόκιο από την πλευρά της ΕΚΤ στο 3,75% το 2024 (αμετάβλητο), στο 2,5% το 2025 (από 3%), και στο 2% το 2026 (από 2,5%).

Ο αμερικανικός οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2025 - 2026 κατά 3% - 4% και για τα EPS κατά 2% - 4% αντίστοιχα, με το δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων, ROTE να αναμένεται να σταθεροποιηθεί προς το 10,5% το 2026 κατά μέσο όρο, με τους αναλυτές να έντασσουν στις εκτιμήσεις τους δείκτες CET1 στο 16,8% - 19,9%. Σε γενικές γραμμές, οι αναθεωρημένες προβλέψεις των αναλυτών, βασίζονται στην ανάλυσή τους γύρω από την ευαισθησία του ισολογισμού, η οποία δείχνει απώλειες 35- 50 εκατ. ευρώ ίσες με το 1% - 2% των καθαρών εσόδων από τόκους ανά 25 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων.

Αυτό συνεπάγεται μια μέση πρώτη της τάξεως του 13% - 18% των καθαρών εσόδων από τόκους το 2025 - 2026 από το ετήσιο τρέχον επίπεδο του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, η ανάλυση της J.P. Morgan είναι στατική και δεν λαμβάνει υπόψη την πιθανώς καλύτερη ανάπτυξη και τη μερική «άμυνα» που σχετίζεται με την αντιστάθμιση κινδύνου (hedging). Βέβαια οι αναλυτές διατηρούν στο ακέραιο την «overweight» θέση τους για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/E για το 2025 στο 5,7x και δείκτη P/TBV στο 0,65x, εστιάζοντας στο «story» της κάθε μίας ξεχωριστά, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένους «καταλύτες».

- για τη Eurobank, η J.P. Morgan εκτιμά ότι το consensus παραβλέπει την αύξηση της κερδοφορίας τη συγχώνευση και εξαγορά με την Ελληνική Τράπεζα, με τους αναλυτές να θέτουν δείκτη P/E για το 2025 στο 5,4x έναντι 6x του consensus.

- η Τράπεζα Πειραιώς επωφελείται θεματικά από μια ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου και την πιθανή επιτάχυνση της εξυγίανσης με το δείκτη NPE να πλησιάζει προς το 3% ενόψει της επερχόμενης αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

- η Alpha Bank διαθέτει τη χαμηλότερη σχετική ευαισθησία στις μειώσεις επιτοκίων, αναμένεται να επωφεληθεί από τη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου με βάση τις τιμές στόχους της JP Morgan.

- ως προς την Εθνική Τράπεζα, οι αναλυτές αναφέρουν πως το ενδιαφέρον στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην αξιοποίησης της πλεονάζουσας ρευστότητας και στην ανάπτυξη κεφαλαίου, αν και με ένα ασαφές χρονοδιάγραμμα σε αυτό το στάδιο, και με περιορισμένα ανοδικά περιθώρια μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση.

Τιμές στόχοι και EPS

Οι νέες τιμές στόχοι που θέτει η J.P. Morgan με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2025, είναι στα 2,40 ευρώ από 2,50 ευρώ προηγουμένως για την Alpha Bank, στα 2,40 ευρώ από 2,60 ευρώ για τη Eurobank, στα 8,30 ευρώ από 8,40 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές.

Τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 0,29 ευρώ για την Alpha Bank (από 0,30 ευρώ), στα 0,33 ευρώ για τη Eurobank (σταθερή εκτίμηση), στα 1,09 ευρώ (από 1,17 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα και στα 0,76 για την Πειραιώς (από 0,69 ευρώ) για το 2023.

Για το 2024, τα EPS των ελληνικών τραπεζών θα κινηθούν υψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 0,31 ευρώ για την Alpha, στα 0,31 ευρώ για τη Eurobank, στα 1,19 ευρώ για την Εθνική (από 1,14 ευρώ προηγουμένως) και στα 0,81 ευρώ για την Πειραιώς (από 0,74 ευρώ προηγουμένως).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κόντρα στο ρεύμα» των αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες η Mediobanca - Μειώνει τις τιμές στόχους σε Εθνική, Alpha Bank

Εθνική Χρηματιστηριακή: Έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider