Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου γράφουν τη νέα σελίδα – Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πλοιοκτήτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου γράφουν τη νέα σελίδα – Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πλοιοκτήτες
Πάνω από 8 στα 10 πλοία που έχουν μπει στις γιάρδες των δύο ναυπηγείων είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Η ναυπήγηση νέων πλοίων το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Ένα σημαντικό ορόσημο πέτυχαν αυτή την εβδομάδα τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, με το chemical tanker Olympic Glory να γίνεται το 500οστό πλοίο που περνά για επισκευές στις δεξαμενές των δύο ναυπηγείων, υπό τη διοίκηση του ομίλου ONEX,

Τα πλοία που έχουν προχωρήσει έως σήμερα σε επισκευές στα Ναυπηγεία Σύρου έφτασαν τα 438 από τη στιγμή που η επιχείρηση πέρασε στον όμιλο του Πάνου Ξενοκώστα, ενώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα έχουν επισκευαστεί 62 πλοία.

Σχεδόν το 83% των πλοίων που επισκευάστηκαν μέχρι σήμερα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, γεγονός που σύμφωνα με την εταιρεία αποδεικνύει πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες για ακόμα μια φορά εμπιστεύονται την εγχώρια Ναυπηγική Βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα στη Σύρο έχουν επισκευαστεί 365 πλοία και στην Ελευσίνα 52 πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας. Αντίστοιχα τα πλοία ξένων ιδιοκτητών που επισκευάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Σύρο φτάνουν τα 76 και στην Ελευσίνα τα 10.

Στη λίστα των ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν εμπιστευτεί μέχρι σήμερα τα ναυπηγεία περιλαμβάνονται πολλά από τα βαριά ονόματα της ελληνικής εφοπλιστικής βιομηχανίας. Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται οι Star Bulk, Naftomar, Gaslog, Avin International, Tsakos Shipping & Trading.

Από τα συνολικά 500 πλοία που έχουν μπει στις γιάρδες των δύο ναυπηγείων πάνω από τα μισά είναι πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (bulk carriers), ενώ ακολουθεί η κατηγορία των tankers με 105 πλοία (21% του συνόλου). Ακόμη έχουν επισκευαστεί 61 πλοία ειδικού σκοπού, 34 RORΟ/επιβατηγά, 27 LPG, 19 containerships και ένα πλοίο μεταφοράς LNG.

Από την ΟΝΕΧ σημειώνεται πως ο αριθμός των πλοίων που έχουν επισκευαστεί στα δύο Ναυπηγεία, αποτελεί ρεκόρ για τον κλάδο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την απαξίωση στην οποία βρισκόταν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με το ενεργό επιχειρηματικό πλάνο του Ομίλου ΟΝΕΧ, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενώ φτάνοντας σε πλήρη δυναμική και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, θα υπάρχει δυνατότητα επισκευής μέχρι και 300 πλοίων ετησίως, περίπου 200 στην Ελευσίνα και 100 στη Σύρο.

Το επόμενο βήμα

Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο ONEX, είναι η ναυπήγηση νέων πλοίων στην Ελευσίνα, κάτι το οποίο περιλαμβάνεται και στη μεγάλη συμφωνία ύψους 1 δισ. που έχει υπογραφεί με την Attica Group. Ήδη έχει συσταθεί ειδική ομάδα που θα σχεδιάσει ένα επιβατηγό και οχηματαγωγό πλοίο τύπου Κυκλάδων, το οποίο θα λειτουργήσει ως «έργο-πιλότος» και για τα επόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2024 και η κατασκευή του να ξεκινήσει αμέσως μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider