Matrix Pack: Νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρεία που παράγει 20 δισ. καλαμάκια το χρόνο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Matrix Pack: Νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρεία που παράγει 20 δισ. καλαμάκια το χρόνο
Πώς ξεδιπλώνεται το φιλόδοξο όραμα της Matrix Pack, κορυφαίου παραγωγού παγκοσμίως σε λύσεις συσκευασίας τροφίμων και ποτών. Πώς ξεκίνησε η εταιρεία, τα οικονομικά μεγέθη του σήμερα και ποια τα σχέδια της επόμενης μέρας για τη μετεξέλιξή της.

Το ραντεβού της Matrix Pack με το… μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει, με την ελληνική εταιρεία που πρωταγωνιστεί στην παραγωγή λύσεων συσκευασίας τροφίμων και ποτών να υλοποιεί ήδη το επόμενό της βήμα, αναπτύσσοντας και διαθέτοντας στην αγορά καλαμάκια και είδη μιας χρήσης για την εστίαση από βιώσιμα υλικά νέας γενιάς.

«Τον τελευταίο χρόνο υλοποιήθηκε το rebranding του ομίλου και από εταιρεία που παράγει καλαμάκια μετεξελισσόμαστε σε εταιρεία fiber solutions, παρέχοντας λύσεις συσκευασίας χάρτινου πολτού», αποκάλυψε μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Matrix Pack Group και CEO της Matrix Pack North America, Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος.

Η επένδυση στις λύσεις fiber άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η παραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ριτσώνα.

Καλαμάκια και είδη μιας χρήσης από βιώσιμα υλικά νέας γενιάς

Σήμερα η Matrix Pack παράγει χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, χάρτινα καλαμάκια για βιομηχανική χρήση σε συσκευασίες γάλακτος και χυμών, καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα από fiber (σ.σ. χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου), επιτραπέζια σκεύη τροφίμων από fiber χαρτιού, καθώς και χάρτινα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης.

Τα προϊόντα της απευθύνονται σε όλους τους κλάδους τις αγοράς τροφίμων και ποτών, όπως επιχειρήσεις εμφιάλωσης ροφημάτων (βιομηχανικό καλαμάκι), μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού και καφέ, ξενοδοχεία, μπαρ, καφεστίαση και υπηρεσίες catering (Ho.Bar.Re.Ca.), καθώς και σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα εμπορικά και cash-n-carry.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από υπεύθυνα επιλεγμένες πρώτες ύλες, δεν περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες, διατίθενται μέσω πιστοποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού, προσφέρουν υψηλή απόδοση και διατίθενται σε ανταγωνιστική τιμή.

Η «γιγάντωση» της εταιρείας και οι τζίροι ρεκόρ

Οι μηχανές της Matrix Pack στις μονάδες παραγωγής της δουλεύουν «στο φουλ» παράγοντας 35 τόνους χαρτιού και 20 - 25 εκατομμύρια καλαμάκια σε ημερήσια βάση, ενώ ετησίως παράγονται 20 δισεκατομμύρια καλαμάκια και 1 δισεκατομμύριο καπάκια παγκοσμίως.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009, παράγοντας πλαστικά καλαμάκια, ενώ όταν ήρθε το… τέλος του πλαστικού η Matrix Pack κατόρθωσε να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά και να χαράξει νέους «δρόμους». Η εταιρεία έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη που παρήγαγε καλαμάκια από βιο-αποδομήσιμες πρώτες ύλες ήδη από το 2016, πριν από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 904/2019 «Περί μείωσης των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», η οποία προώθησε την αντικατάσταση των πλαστικών καλαμακίων και ειδών μίας χρήσης στην εστίαση με χάρτινα.

Με έδρα στην Αθήνα, η Matrix Pack διατηρεί στην Ελλάδα και διεθνώς επτά μονάδες παραγωγής (Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και 10 κέντρα διανομής (Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιαπωνία). Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 61 χώρες του πλανήτη και εξυπηρετεί περισσότερους από 650 πελάτες ανά τον κόσμο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολύ γνωστοί πολυεθνικοί όμιλοι.

Την ίδια στιγμή, ανοδική είναι και η πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην τριετία 2020-2022, ο ρυθμός ανάπτυξης της Matrix Pack εκτιμάται στο 40%. Το 2022 είχε θετικό EBITDA ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 εκτιμάται στα 8-8,5 εκατ. ευρώ.

Για το 2023, ο κύκλος εργασιών θα κλείσει ελαφρώς υψηλότερα των 40 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια αναμένεται διπλασιασμός του, λόγω των ήδη κλεισμένων συμφωνιών στις οποίες έχει προχωρήσει η εταιρεία. Ειδικότερα, για το 2024 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 83 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2025 αναμένεται να σκαρφαλώσει πέριξ των 160-170 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά από κύκλο εργασιών μόλις… 12-13 εκατ. ευρώ το 2018!

Να σημειωθεί επίσης ότι από το 2024 η Matrix Pack αναμένεται να καταγράψει κέρδη. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 650 άτομα παγκοσμίως, ενώ το προσωπικό της στην Ελλάδα είναι 380 άτομα.

Η αύξηση κεφαλαίου 18 εκατ. ευρώ και η είσοδος του SouthBridge

Για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα με στόχο την παραγωγή «πράσινων» ειδών συσκευασίας μιας χρήσης, η Matrix Pack προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 18 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εισήλθε το fund SouthBridge Europe Mezzanine II, σε ποσοστό 35%.

Παράλληλα, την ίδια χρονιά η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε ισομερώς από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

Μάλιστα, η διοίκηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο μέλλον, με τον κ. Πολυχρονόπουλο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις».

Η Matrix Pack έχει επενδύσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D), στοχεύοντας σε καινοτόμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Μόνο για την επόμενη χρονιά, αναμένεται να επενδυθούν επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ στο R&D, προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η γκάμα των κωδικών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό ψάρι: Η θέση του στο τραπέζι του σύγχρονου καταναλωτή και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Μεγαλώνει η «δίψα» των καταναλωτών για τα ready to drink αλκοολούχα ποτά – Η επόμενη μέρα διεθνώς

Πώς θα γίνει το comeback της Νίκας μετά την αναδιοργάνωσή της - Οι στόχοι του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider