Alpha Finance: Αύξηση της τιμής στόχου της HELLENiQ ENERGY στα 9,96 ευρώ/μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Finance: Αύξηση της τιμής στόχου της HELLENiQ ENERGY στα 9,96 ευρώ/μετοχή
Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή στόχο από τα €9,14 στα €9,96/ μετοχή, με τη συνολική απόδοση (περιθώριο ανόδου και μερισματική απόδοση) να διαμορφώνεται στο 35%.

Σε αναθεώρηση των προοπτικών της HELLENiQ ENERGY προχώρησε η Alpha Finance, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος στις 2 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με σχετική της ανακοίνωση, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη
μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή στόχο από τα €9,14 στα €9,96/ μετοχή, με τη συνολική απόδοση (περιθώριο ανόδου και μερισματική απόδοση) να διαμορφώνεται στο 35%.

Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν στην έκθεσή τους πως το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που παρουσιάζει ο τομέας των διυλιστηρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους χάρη στα ισχυρά περιθώρια διύλισης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο θετικό κλίμα που επικρατεί για τον κλάδο παγκοσμίως, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και των διακοπών λειτουργίας των διυλιστηρίων, προσέφεραν ικανό χρόνο στη Διοίκηση του Ομίλου να σχεδιάσει τη στρατηγική μετασχηματισμού “Vision 25” και να επιταχύνει παράλληλα τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι έπειτα από τις πρόσφατες ενέργειες και συμφωνίες της Διοίκησης, ο στόχος εγκατεστημένης ισχύος 1GW έως το 2025 από τα επίπεδα των 356MW που βρίσκεται σήμερα, έχει διασφαλισθεί, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να αναμένεται να ανέλθει σε περισσότερα από €100 εκατ. ετησίως.

Παράλληλα, η διαφοροποίηση σε όρους τεχνολογίας, γεωγραφίας και μοντέλου εσόδων του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (της τάξης των 4,2GW) που διαθέτει ο Όμιλος, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου παραγωγής 2GW
εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Ενισχυτικά ως προς την κερδοφορία του Ομίλου αναμένεται να λειτουργήσει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της HELLENiQ ENERGY, οδηγώντας σε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά €50 εκατ. ετησίως από το 2025 και έπειτα.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, ο κλάδος της διύλισης θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντική κερδοφορία, καθώς τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να διαμορφωθούν στα $8-9/βαρέλι για την περίοδο 2024-26, υποχωρώντας προς τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους τα επόμενα έτη. Τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν στην επίτευξη adj. EBITDA (προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας) στα επίπεδα του €1,1 δισ. περίπου για το 2023, ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα €0,9 δισ. έως το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του Ομίλου ανακοίνωσε τη διανομή προσωρινού μερίσματος €0,30 ανά μετοχή, με την τρέχουσα απόδοση (current yield) να βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του 4% και τις μετοχές να διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024.

Με βάση τα εσωτερικά μοντέλα αποτίμησης της Alpha Finance, η HELLENiQ ENERGY διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περίπου 3,7x EV/EBITDA23e, πολύ χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο εύρος της 5-6x, ενώ με βάση την τιμή στόχο της εταιρείας, ο δείκτης διαμορφώνεται στα 5x, υψηλότερα από τους ξένους ανταγωνιστές αλλά σε ανάλογα επίπεδα με τον εγχώριο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το EV/EBITDA του Ομίλου αντανακλά το γεγονός ότι οι επενδυτές προεξοφλούν τόσο τη σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου όσο και την ισχυρή απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF) τα επόμενα έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2024

Πώς έργα – συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ «μπλέκουν» με χρηματοδότηση, προσφυγές και αναθεωρήσεις

Πειραιώς: Πάνω από 1,7 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο - Άντληση 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6,75%

gazzetta
gazzetta reader insider insider