Cenergy: «Άλμα» στα EBITDA το 2024 - Τι έρχεται για επενδύσεις, μέρισμα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cenergy: «Άλμα» στα EBITDA το 2024 - Τι έρχεται για επενδύσεις, μέρισμα
Αγωγός υδρογόνου
Περαιτέρω ενίσχυση οικονομικών επιδόσεων για το 2024, με EBITDA στα 240 – 250 εκατ.. Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ του χρόνου και αυξημένο μέρισμα για την τρέχουσα χρήση. Τι ανέφερε η διοίκηση της θυγατρικής της Viohalco σε αναλυτές.

Περαιτέρω ενίσχυση οικονομικών επιδόσεων για το 2024, βασιζόμενη στο υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεώς της και στην ιδιαίτερα ισχυρή διεθνή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα, EBITDA στα 240 – 250 εκατ. ευρώ του χρόνου, επενδύσεις γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και αυξημένο μέρισμα «βλέπει» για τη συνέχεια η διοίκηση της Cenergy, όπως αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο conference call της εισηγμένης με αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου 2023 που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη.

Νέα άνοδος στα EBITDA

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Αλέξανδρος Μπένος στο conference call προς τους αναλυτές (Παρασκευή 17/11), για το 2024 οι πρώτες εκτιμήσεις και εφ’ όσον δεν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας, εκτιμάται ότι τα EBITDA θα σημειώσουν άνοδο 20% το 2024 και θα κυμανθούν στα 240 με 250 εκατ. ευρώ. Τούτο καθώς, όπως αναφέραμε και την Παρασκευή, η διοίκηση εκτιμά ότι για φέτος τα a- EBITDA αναμένονται σε 190 – 200 εκατ. ευρώ. α ισχυρά αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA οδήγησαν σε αναθεώρηση του αρχικού guidance του ομίλου για το σύνολο της χρήσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το υψηλό ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων– ρεκόρ που όπως σημειώσαμε είναι πλέον στα 3 δις ευρώ, ενώ έχουν έρθει και νέες συμβάσεις το τελευταίο δίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 1,17 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 12% σε σχέση με το περσινό 9μηνο, τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 53% στα 145 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 47,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 7%. Τα περιθώρια κέρδους ξεπέρασαν το 15% λόγω του βελτιωμένου μείγματος προϊόντων και ενεργειακών έργων.

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ και αυξημένο μέρισμα

Η Cenergy ολοκληρώνει το 2023 επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, όπως για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Fulgor (υποβρύχια καλώδια) στην Κόρινθο κ.λπ.. Όπως επίσης σημειώθηκε από τη διοίκηση, για το 2024 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις επίσης 100 εκατ. ευρώ. Όπως επίσης αναφέρθηκε, το μέρισμα για τη χρήση του 2023, που θα διανεμηθεί στους μετόχους το 2024 από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, θα είναι υψηλότερο από τα 0,05 ευρώ ανά μετοχή που είχε διανείμει φέτος ο όμιλος για τη χρήση του 2022.

Επίσης, ο καθαρός δανεισμός της Cenergy εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο τέλος της φετινής χρονιάς γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 2,5x. Τέλος, σε ότι αφορά την σχεδιαζόμενη επένδυση της θυγατρικής Σωληνουργεία Κορίνθου στην περιοχή του Βόλου για την κατασκευή βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, η εισηγμένη διαθέτει τους χώρους και την τεχνογνωσία, αλλά αναμένει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Piraeus Tower: Πότε μπαίνουν οι μισθωτές στο «στολίδι» του Πειραιά

Ελληνικό: Ποιοι κατασκευαστές βάζουν τη «σφραγίδα» τους στη μεγάλη ανάπτυξη της Lamda

Ποια έργα αναβαθμίζουν τις υποδομές σε Δυτική Αττική και προάστια της Αθήνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider