ΕΤΕ: Επενδυτική φρενίτιδα με προσφορές 6,2 δισ. ευρώ την πρώτη ημέρα του book building για τη διάθεση του 20% των μετοχών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Επενδυτική φρενίτιδα με προσφορές 6,2 δισ. ευρώ την πρώτη ημέρα του book building για τη διάθεση του 20% των μετοχών
Θρίαμβος για την Εθνική Τράπεζα, το ΤΧΣ και την κυβέρνηση η προσέλευση επενδυτών στο βιβλίο προσφορών. Σχεδόν στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης κλίνει η τελική τιμή, οδηγώντας ίσως στο χαμηλότερο discount στην Ευρώπη φέτος. Πολύ ισχυρή και η ποιότητα των επενδυτών.

Πανηγυρική υποδοχή επεφύλαξαν οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος στη χθεσινή έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το «πακέτο» του 40,39% μετοχών της ΕΤΕ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του book building έφτασαν τα 6,2 δισ. ευρώ, με το ζητούμενο ποσό του 1 δισ. ευρώ να έχει καλυφθεί ήδη μέσα στα πρώτα 15 – 20 λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου.

Η πρωτοφανής ζήτηση για μετοχές της Εθνικής προδιαγράφει ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει και το επιπλέον ποσοστό 1,99% που έχει περιθώριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο, μεταβιβάζοντας σε επενδυτές σχεδόν το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Η τόσο ισχυρή ζήτηση δε, αναμένεται να διαμορφώσει την τιμή διάθεσης πολύ κοντά στο ανώτατο όριο του εύρους διάθεσης (5,44 ευρώ) και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο μικρότερο discount φέτος στην Ευρώπη. Και αυτά, με την μεγαλύτερη «σφραγίδα επιτυχίας» που δεν είναι άλλη από την ποιότητα των νέων μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή στο book building μεγάλων μακροπρόθεσμων επενδυτών από το εξωτερικό και την Ελλάδα, θεσμικών και ιδιωτών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ισχυρά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, δεν αναμένεται να υπάρξει/ουν cornerstone επενδυτής/ές, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι επιδίωξη του ΤΧΣ και της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τον συνωστισμό επενδυτών στο βιβλίο προσφορών για τις μετοχές της ΕΤΕ, η μετοχή της Τράπεζας έφτασε να έχει εντολές αγοράς στο χρηματιστήριο μέχρι και στα 5,86 ευρώ, για να κλείσει στο +6,31% και στα 5,828 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από το προσδιορισμένο εύρος των τιμών του βιβλίου προσφορών (5 έως 5,44 ευρώ). Κατέγραψε, δε, τον μεγαλύτερο τζίρο της συνεδρίασης (18,7 εκατ.) και συμπαρέσυρε ανοδικά και τις μετοχές των άλλων τριών συστημικών τραπεζών που έκλεισαν με κέρδη 6,02% η Alpha Bank, 7,07% η Τράπεζα Πειραιώς και 5,37% η Eurobank. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άλμα κατά 5,93% και έκλεισε στις 1.014,3 μονάδες, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε περίπου το 67% του όγκου των συναλλαγών και σχεδόν το ήμισυ (61,9 εκατ.) του τζίρου της χθεσινής συνεδρίασης.

Η νέα ισχυρή μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 21 Νοεμβρίου οι μετοχές θα πιστωθούν στις Μερίδες Eπενδυτών και στους Λογαριασμούς Αξιογράφων. Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 και ώρα Ελλάδος 4 το απόγευμα, οπότε θα καθοριστεί και ο ακριβής αριθμός των προσφερόμενων μετοχών. Η δημοσίευση της ανακοίνωσης τιμής προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ, όπως και η δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, θα γίνουν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Μετά την επιτυχή διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα θα υποχωρήσει στο 18,39% (168.231.441 μετοχές). Το ΤΧΣ θα εισπράξει ως 985 εκατ. ευρώ από την διάθεση του 20%, ενώ το ποσό θα φτάσει το 1,056 δισ. ευρώ (δηλ. επιπλέον 98 εκατ. ευρώ (υπολογιζόμενα στην ανώτατη τιμή διάθεσης των 5,44 ευρώ/μετοχή), εφόσον διατεθεί επιπλέον 1,99% των μετοχών της ΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο €1,39 το τίμημα ανά μετοχή της Alpha Bank από την Unicredit – 14 έως 16 Νοεμβρίου το book building για την ΕΤΕ με περιθώριο διάθεσης έως 22%

IRIS Payments: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι χρήστες – Αύξηση 268% στις συναλλαγές το 10μηνο του 2023

ABBank: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο 9μηνο και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 23% 

gazzetta
gazzetta reader insider insider