Mytilineos: Επένδυση 63,5 εκατ. ευρώ της θυγατρικής ΕΠΑΛΜΕ στα Οινόφυτα – Η μονάδα ανακύκλωσης αλουμινίου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Επένδυση 63,5 εκατ. ευρώ της θυγατρικής ΕΠΑΛΜΕ στα Οινόφυτα – Η μονάδα ανακύκλωσης αλουμινίου
Ποια είναι η επένδυση δημιουργίας συνολικής δυναμικότητας 90.000 τόνων ανακυκλωμένου αλουμινίου ετησίως. Το συγκρότημα και τα οφέλη. Αίτηση για χαρακτηρισμό του έργου ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας» και για λήψη κινήτρων. Σε διαβούλευση έως τις 30 Οκτωβρίου.

Σε διαβούλευση έως τις 30 Οκτωβρίου τέθηκε το επενδυτικό σχέδιο εκτιμώμενης αξίας 63,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας με τη δημιουργία συνολικής δυναμικότητας 90.000 τόνων ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτου) ετησίως. Σημειώνεται ότι η ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας «ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε.», η οποία προ 4-5 ετών «πέρασε» στον όμιλο Mytilineos, κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αριθ. 13000/04-08-2023 αίτηση.

Επενδυτικό πλάνο 63,5 εκατ. ευρώ, 75 νέες θέσεις εργασίας

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΠΑΛΜΕ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με τη δημιουργία συνολικής δυναμικότητας 90.000 τόνων ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτου) ετησίως. Πρόκειται για μια επέκταση της υπάρχουσας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής κυλινδρικών ράβδων αλουμινίου με ταυτόχρονη μεταφορά της παραγωγικής διεργασίας κατάτμησης-διαλογής scrap στο νεοαποκτηθέν γήπεδο της πρώην εταιρείας ΝΕΟΝΑΚΗΣ. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων, την αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και την εκπόνηση ειδικών τεχνικών μελετών και παροχή υπηρεσιών για την έναρξη λειτουργίας.

Ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής (άρθρο 8 παρ. 2α του ν.4864/2021), της ταχείας αδειοδότησης (άρθρο 9 του ν.4864/2021) και των κινήτρων ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων (παρ. 3α, άρθρο 10 του ν.4864/2021). Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε 63,5 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 75 νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ).

Το βιομηχανικό συγκρότημα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιτελική σύνοψη της επένδυσης, η υπό εξέταση εγκατάσταση βρίσκεται στη θέση «Μάδαρο» στα Οινόφυτα Βοιωτίας, σε απόσταση 55 χλμ. περίπου βόρεια της Αθήνας. Η πρόσβαση στην εγκατάσταση γίνεται από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, από την έξοδο Οινοφύτων. Μετά την έξοδο από την Ε.Ο., ακολουθείται η κατεύθυνση προς Οινόφυτα και μετά τα Οινόφυτα αριστερά στην επαρχιακή οδό Οινοφύτων – Τανάγρας. Η εγκατάσταση συναντάται περίπου 500 μέτρα μετά την αερογέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής.

Όπως αναφέρεται, το νεοαποκτηθέν γήπεδο της εταιρείας πρώην «ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5,5 χλμ. από το γήπεδο της ΕΠΑΛΜΕ, βορείως της περιοχής των Οινοφύτων. To γήπεδο αυτό αγοράστηκε με σκοπό να αποτελέσει το κέντρο διαλογής και καθαρισμού του scrap, με την εγκατάσταση της γραμμής τεμαχισμού και διαλογής. Το καθαρό scrap θα μεταφέρεται μετά στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΛΜΕ για χύτευση. Η πρόσβαση στο γήπεδο γίνεται από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, από την έξοδο Οινοφύτων/Αυλώνα και στρίβωντας αριστερά στην Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μετά από περίπου 3 χλμ. και στρίβοντας δεξιά προς τις εγκαταστάσεις της Septona, συναντάται το γήπεδο στα 800 μέτρα.

Ο φορέας της επένδυσης έχει στην κατοχή του ένα γήπεδο με βιομηχανικό κτίριο στα Οινόφυτα Βοιωτίας έκτασης 20,3 στρεμμάτων, στο οποίο ευρίσκεται το εργοστάσιο επεξεργασίας scrap και το χυτήριο για την παραγωγή κυλίνδρων (δευτερόχυτου) αλουμινίου. Παράλληλα έχει αγοράσει και όμορα γήπεδα έκτασης 8 στρεμμάτων και έκτασης 4,2 στρ. προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για αποθήκες scrap στεγασμένες ή μη. Επιπλέον, υπάρχει προσύμφωνο πώλησης για γήπεδο έκτασης 6,5 στρ. και πρόσφατος τίτλος ιδιοκτησίας και για γήπεδο έκτασης 3,5 στρ. Στην παραπάνω έκταση των 6,5 στρεμμάτων υπάρχουν υπόστεγα 1.800 τ.μ. και τριώροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για γραφεία, αποθήκες και συνεργεία συντήρησης του εργοστασίου και των μηχανημάτων.

Στο όμορο γήπεδο εκτάσεως 16,8 στρ. έχει εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 500kW το οποίο καλύπτει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης εγκατάστασης και είναι ανεξάρτητο από την παρούσα επένδυση. Παράλληλα, αγοράστηκε γήπεδο εμβαδού περίπου 30 στρ., τέως ιδιοκτησία της εταιρείας ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ σε απόσταση περίπου 5,5 χλμ. BA της ΕΠΑΛΜΕ, με σκοπό να αποτελέσει το κέντρο αποθήκευσης, διαλογής και διαμόρφωσης του προς ανακύκλωση (scrap) αλουμινίου, το οποίο μετά τον εξευγενισμό του θα μεταφέρεται οδικώς στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΕΠΑΛΜΕ προς χύτευση.

Ο αντίκτυπος

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιτελική σύνοψη της επένδυσης, ο αντίκτυπος τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο της επένδυσης θα είναι σημαντικός, τόσο για την οικονομία και την τοπική κοινωνία, όσο και για την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση του προφίλ της χώρας συνολικά. Κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους συνοδεύεται από ένα μεγάλο εύρος σημαντικών ωφελειών, τόσο στην περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η εν λόγω επένδυση, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα άνω, η επένδυση για την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου σε ετήσια δυναμικότητα 90 χιλ. τόνων στη Βοιωτία εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίδραση:

  • στην κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας όπως αυτό έχει δημιουργηθεί τα τελευταία έτη,
  • στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς μέρος της αύξησης δυναμικότητας θα διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στη Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή,
  • στη βελτίωση της εικόνας της χώρας και εν γένει της ανταγωνιστικότητας.

Η εξαγορά από τη Mytilineos

Προ 5 ετών ανακοινώνονταν η νέα επένδυση στον τομέα του αλουμινίου της Μυτιληναίος Α.Ε. με τη συμφωνία για εξαγορά του 97,87% των μετοχών της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε. (Επεξεργασία Αλουμινίου – Μεταλλοβιομηχανία), που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και των προϊόντων τους. Το deal ολοκληρώθηκε το 2019.

Σημειώνεται ότι η ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1973 και είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου (δευτερόχυτου) αλουμινίου στην Ελλάδα. Έχει καθιερωθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προσαρμόζοντας την παραγωγή της σε υψηλά ποιοτικά πρότυπα και στις ανάγκες διεθνών πελατών και ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων οι πωλήσεις σε μεγάλο βαθμό, προωθούνται στις αγορές του εξωτερικού. Με βάση τη μακροχρόνια τεχνογνωσία και το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό της και μέσω της βέλτιστης επεξεργασίας ανακυκλωμένου αλουμινίου, η εταιρεία έχει την ικανότητα να παράγει νέες πρώτες ύλες, καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια, μειώνοντας έτσι δραστικά το λειτουργικό της κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. αποτελεί μονάδα ανακύκλωσης αλουμινίου στην οποία η κυκλική οικονομία είναι σε πλήρη εφαρμογή. Το κύριο απόβλητό της, η τέφρα καταλήγει εξ’ ολοκλήρου στην τσιμεντοβιομηχανία ως εναλλακτική πρώτη ύλη. Καταναλώνει ανά mt ανακυκλωμένου αλουμινίου, 20 φορές λιγότερη ενέργεια από όση απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός δευτερόχυτης κολόνας στην Ελλάδα (παραγωγή 2021 >37.000 t/y ), ενώ έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«One&Only Aesthesis»: Τον Νοέμβριο ξεκινάει τη λειτουργία το νέο asset της Grivalia Hospitality στη Γλυφάδα – Επένδυση 300 εκατ. ευρώ

Ακίνητα: Περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά αγοράζουν οι ξένοι στην Ελλάδα – Αύξηση 12,5% στη μέση τιμή αγοράς

REDS: Η πώληση του Smart Park γεμίζει τα «ταμεία» - Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider