KKR: Πρόταση 23 δισ. ευρώ για την εξαγορά του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
KKR: Πρόταση 23 δισ. ευρώ για την εξαγορά του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia
Η αμερικανική εταιρεία έχει αποτιμήσει το δίκτυο σε ύψος έως και 23 δισ. ευρώ.

Δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του τηλεφωνικού δικτύου της Telecom Italia υπέβαλε η KKR, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια πρωτοποριακή συμφωνία για την πρώην μονοπωλιακή εταιρεία, καθώς θέλει να μειώσει το ακαθάριστο χρέος της άνω των 30 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Telecom Italia ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε την προσφορά της KKR για τη μονάδα δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της και ότι η προσφορά θα εξεταστεί από το συμβούλιο της «χωρίς καθυστέρηση» μετά από ανάλυση.

Η KKR έκανε επίσης μια μη δεσμευτική προσφορά για τη μονάδα υποθαλάσσιων καλωδίων Sparkle της Telecom Italia, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η αμερικανική εταιρεία έχει αποτιμήσει το δίκτυο σε ύψος έως και 23 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος για την πώληση του δικτύου μπορεί να έρθει εκτός Ιταλίας. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Vivendi, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία, προειδοποιώντας επανειλημμένα ότι δεν θα δεχτεί καμία προσφορά δικτύου κάτω των 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας θα λάβει έως και 20% μερίδιο στη μονάδα δικτύου για έως και 2,5 δισ. ευρώ. Η προσφορά λήγει στις 8 Νοεμβρίου, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, ανέφερε η Telecom Italia.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει επισημάνει ότι θεωρεί το δίκτυο της Telecom Italia ως βασικό πλεονέκτημα για το οποίο πρέπει να διατηρεί έναν βαθμό δημόσιας εποπτείας και το κράτος να έχει δικαίωμα βέτο σε συμφωνίες που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

Το ιταλικό fund υποδομών F2i SGR σχεδιάζει να συμμετάσχει στην προσφορά της KKR, μια συνεργασία που θα διευκόλυνε την άσκηση δημοσίου ελέγχου.

Οι μετοχές της Telecom Italia υποχώρησαν έως και 2,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Μιλάνο τη Δευτέρα, δίνοντας στην εταιρεία αξία 5,7 δισ. ευρώ.

Συμφωνία ορόσημο

Η πώληση του δικτύου, το πνευματικό τέκνο του CEO της Telecom Italia, Pietro Labriola, θα ήταν ορόσημο για την εταιρεία με έδρα το Μιλάνο. Θα ήταν επίσης η πρώτη τέτοια κίνηση από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό όμιλο τηλεπικοινωνιών, εν μέρει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στον ιταλικό κλάδο.

Η Ιταλία έχει μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με την είσοδο νέων παικτών όπως η Iliad. Η γαλλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εισήλθε στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2018, τοποθετώντας τον εαυτό της ως ειδικό και πυροδοτώντας έναν έντονο πόλεμο τιμών.

Αυτό άφησε την Telecom Italia με λίγες επιλογές εκτός από τη διάθεση του δικτύου της, καθώς ελπίζει να αντιμετωπίσει το χρέος της. Και με τα επιτόκια να αυξάνονται, η ανάγκη για πώληση έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Αποσύρθηκαν οι Καταριανοί από την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στις Βρυξέλλες ο προϋπολογισμός του 2024 - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

Rite Aid: Αίτηση πτώχευσης για την χρεωμένη αλυσίδα φαρμακείων - Κλείνει καταστήματα στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider