Lamda Development: Οι νέοι «πύργοι» κατοικιών στο Ελληνικό – Τα έσοδα άνω των 1,3 δισ. και η πορεία των projects

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development: Οι νέοι «πύργοι» κατοικιών στο Ελληνικό – Τα έσοδα άνω των 1,3 δισ. και η πορεία των projects
Ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό του οικιστικού έργου που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων. Η πορεία των εισπράξεων από ακίνητα και των βασικών αναπτύξεων στην έκταση.

Tον Ιούλιο 2023 ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό του οικιστικού έργου στο Ελληνικό που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων (High-Rise, περίπου 12 όροφοι). Τα διαμερίσματα, στο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο, ανέρχονται σε συνολικά σε 88 και διαθέτουν διάφορες τυπολογίες (από 1 Υ/Δ περίπου 70 τ.μ. έως 5 Υ/Δ 350 τ.μ.). Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των εν λόγω διαμερισμάτων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 12 διαμερίσματα από τα 25 διαμερίσματα που έχουν διατεθεί, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το α' τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης).

Τα έσοδα από κατοικίες

Οσον αφορά ευρύτερα τις οικιστικές αναπτύξεις που ήδη προωθούνται (με προ μηνός δεδομένα), οι συνολικές εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) καθώς και από τις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών για τη μελλοντική απόκτηση ακινήτων, ανέρχονται σε περίπου 366 εκατ. (εκ των οποίων ταμειακές εισπράξεις 311 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά πωλήσεις οικιστικών αναπτύξεων). Όπως έχουμε αναφέρει, τα συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των μονάδων (οικοπέδων/διαμερισμάτων) κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), με την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών υπολογίζονται συνολικά σε 1,118 δισ. ευρώ στο παράκτιο μέτωπο και θα ενισχυθούν κατά επιπλέον 147 εκατ. ευρώ από τα 88 διαμερίσματα High-Rise (Bjarke Ingels Group). Τα 635 εκατ. θα προέλθουν από τον Riviera Tower, από το The Cove Residences 279 εκατ. και από τις The Cove Villas (25 Οικόπεδα) 214 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από τις πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων το εξάμηνο 2023 ανήλθαν σε 184 εκατ. ευρώ.

Έργα Υποδομών και άλλες κατασκευαστικές εργασίες

Η Lamda έχει επιταχύνει σημαντικά τους ρυθμούς υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της για τα έργα υποδομών στο ακίνητο του Ελληνικού. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Riviera Tower: έχουν ολοκληρωθεί η υπο-θεμελίωση του Πύργου και του podium με την κατασκευή 316 πασσάλων βάθους έως 55μ, η κατασκευή 520μ περιμετρικού διαφραγματικού τοίχου βάθους 15μ. Είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση του σιδηρού οπλισμού της θεμελίωσης που αποτελείται από 1.750 τόνους σιδήρου και η τοποθέτηση των περιμετρικών καλουπιών της θεμελίωσης.

• The Cove Residences (condos): έχουν κινητοποιηθεί οι εργολάβοι (τον Ιούνιο για 2 οικόπεδα και το Σεπτέμβριο 2023 για τα άλλα 2 οικόπεδα) ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκσκαφές και τα έργα θεμελίωσης.

• Vouliagmenis Mall: τον Αύγουστο 2023 επιλέχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ως ανάδοχος για τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες.

• Κτιριακό συγκρότημα ΑΜΕΑ: ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου (συνολική δόμηση 11,5χιλ τ.μ. επί οικοπέδου 7,4χιλ τ.μ.) και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο 2023 στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και από εκεί στα 4 σωματεία ΑΜΕΑ.

• Υπογειοποίηση Λεωφ. Ποσειδώνος: έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων.

• Εξυγίανση εδάφους: ολοκληρώθηκαν οι σχετικές εργασίες τον Ιούλιο 2023 (εξυγιάνθηκαν πάνω από 6χιλ τόνοι ρυπασμένων εδαφών).

• Ρέμα Τραχώνων (αντιπλημμυρικά έργα): έχει ήδη ολοκληρωθεί 60% των εκσκαφών.

• Εργασίες κατεδαφίσεων στην περιοχή των οικοπέδων βιλών και The Cove Residences: τον Ιούλιο 2023 ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις.

• Kεντρικοί συλλέκτες όμβριων υδάτων: έχει ήδη ολοκληρωθεί 88% των εκσκαφών και 65% των σκυροδετήσεων.

Εμπορικές αναπτύξεις – Πρόοδος εμπορικών μισθώσεων

Vouliagmenis Mall: Έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για 57% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA).

• Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023.

Riviera Galleria: Έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για 36% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA).

• Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η LAMDA DEVELOPMENT S.A. στις 23.06.2023 υπέγραψε με τις τράπεζες «Τράπεζα Eurobank A.E.», «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», «Τράπεζα Alpha Bank Α.Ε.» συμφωνία για την επικαιροποίηση των βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την ίδια ή/και θυγατρικές του Ομίλου LAMDA DEVELOPMENT με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου στο Ελληνικό. Μεταξύ άλλων, τροποποιήθηκε το ύψος του τραπεζικού δανεισμού για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall), που πλέον ανέρχεται σε ύψος έως 440 εκατ. (και του επιπλέον ποσού για την χρηματοδότηση του ΦΠΑ, που πλέον ανέρχεται σε έως 105 εκατ.), ενώ η διάρκεια της χρηματοδότησης ορίζεται έως την 30.09.2027 (με δυνατότητα της εκδότριας για παράταση έως την 30.09.2033). Επίσης, τροποποιήθηκε το ύψος του ομολογιακού δανείου για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Riviera Galleria), που πλέον ανέρχεται σε ύψος έως 137 εκατ. (και του επιπλέον ποσού για την χρηματοδότηση του ΦΠΑ, που πλέον ανέρχεται σε έως 33 εκατ.) ενώ η διάρκεια της χρηματοδότησης ορίζεται έως την 30.09.2026 (με δυνατότητα της εκδότριας εταιρίας για παράταση έως την 30.09.2033).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς θα πετύχει μακροχρόνιες ροές/EBITDA «μαμούθ» – Η αξιοποίηση Παραχωρήσεων, η Αττική Οδός, το μέρισμα

Lamda Development: Αύξηση 90% στα EBITDA το α΄εξάμηνο - Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας στα mall

Intrakat: Come back σε κέρδη, margin 12% - Η στρατηγική σε Κατασκευές/ΑΠΕ, το deal με ΑΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider