WeWork: Από την αποτίμηση των 40 δισ. δολαρίων μπροστά στο φάσμα της χρεκοπίας - Απώλειες άνω του 20% στη μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WeWork: Από την αποτίμηση των 40 δισ. δολαρίων μπροστά στο φάσμα της χρεκοπίας - Απώλειες άνω του 20% στη μετοχή
Η εταιρεία είχε καθαρές ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους ύψους 700 εκατ. δολαρίων, μετά από απώλειες 2,3 δισ. δολαρίων το 2022.

Τελευταία ενημέρωση: 14:32

Τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η WeWork, η αμερικανική εταιρεία παροχής φυσικών και ψηφιακών εργασιακών χώρων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την την Τρίτη προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

«Οι ζημίες μας και οι αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες εγείρουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

«Εάν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη θέση ρευστότητας και την κερδοφορία των δραστηριοτήτων μας, ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουμε όλες τις στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης ή της αναχρηματοδότησης του χρέους μας, της αναζήτησης πρόσθετων δανειακών ή μετοχικών κεφαλαίων, της μείωσης ή καθυστέρησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των στρατηγικών πρωτοβουλιών μας ή της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, άλλων στρατηγικών συναλλαγών ή/και άλλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της λήψης απαλλαγής βάσει του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ» τόνισε η WeWork.

Η μετοχή της εταιρείας στην Wall Street διαπραγματεύεται κάτω από το 1 δολάριο από τα μέσα Μαρτίου. Κατέρρευσε 26% στα 15 σεντς μετά από το κλείσιμο της Τρίτης και πλέον έχει χρηματιστηριακή αξία κάτω από 500 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία είχε καθαρές ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους ύψους 700 εκατ. δολαρίων, μετά από απώλειες 2,3 δισ. δολαρίων το 2022. Στις 30 Ιουνίου είχε 205 εκατ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα και συνολική ρευστότητα 680 εκατ. δολάρια. Έχει μακροπρόθεσμο χρέος ύψους 2,91 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται πως στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) και πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η μετοχή η WeWork έπεφτε 24,5% ενώ πρόσκαιρα είχε υποχωρήσει άνω του 25%.

Πως φτάσαμε εδώ

Η κατάσταση της WeWorK απέχει πάρα πολύ από τη θέση που βρισκόταν η εταιρεία προ μερικών ετών, όταν ετοιμαζόταν για IPO στην Wall Street και την περίοδο που η SoftBank αποτιμούσε την αξία της στα 40 δισ. δολάρια.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η IPO να γίνει τον Αύγουστο του 2019. Η WeWork προσπάθησε για πρώτη φορά να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019, δημοσιεύοντας το αρχικό της ενημερωτικό δελτίο τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Με τα πλήρη οικονομικά της στοιχεία να είναι προσβάσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα δει, η επιχείρηση δέχτηκε σφοδρή κριτική λόγω των υπερβολικών δαπανών και των ρίσκων που «συνόδευαν» τις κινήσεις του ιδρυτή της, Άνταμ Νιούμαν.

Ωστόσο, η IPO δεν έγινε το 2019, με την SoftBank να χαρακτηρίζει την επένδυση που είχε κάνει στην αμερικανική εταιρεία ως «ανόητη» σύμφωνα με το CNBC, ανακτώντας τον πλειοψηφικό έλεγχο της επιχείρησης με ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 5 δισ. δολαρίων και ωθώντας τον Νιούμαν σε παραίτηση.

Η IPO της WeWork έγινε τελικά το 2021 μέσω συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού, ή SPAC. Αλλά οι αναταράξεις συνεχίστηκαν. Η WeWork ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν μόλις κατά 3,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και μειώθηκαν κατά 4% στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί το 41% των πωλήσεών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider