Υψηλή ζήτηση για το ομόλογο της Alpha Bank - Πάνω από 1,3 δισ. οι προσφορές - Αντλεί 500 εκατ. με 7% επιτόκιο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλή ζήτηση για το ομόλογο της Alpha Bank - Πάνω από 1,3 δισ. οι προσφορές - Αντλεί 500 εκατ. με 7% επιτόκιο
Τη θετική δυναμική που απορρέει από το νέο business plan για το 2023 - 2025 σπεύδει να αξιοποιήσει η Alpha Bank, όπως και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και συνάμα και των εταιρικών ομολόγων, πραγματοποιώντας τη δεύτερη φετινή της έξοδο στις αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 14:10

Ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση καταγράφηκε για το νέο ομόλογο της Alpha Bank, μέσω του οποίου η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για 400 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, περισσότερο από 3 φορές έναντι του αρχικού στόχου άντλησης κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, στη θετική δυναμική που απορρέει από το αναθεωρημένο business plan για το 2023 - 2025 έσπευσε να αξιοποιήσει η Alpha Bank, όπως και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και συνάμα και των εταιρικών - τραπεζικών εκδόσεων, πραγματοποιώντας τη δεύτερη φετινή της έξοδο στις αγορές (AT1 perpetual αέναης λήξης τίτλος - NC5,5 για 400 εκατ. ευρώ και κουπόνι 11,875%), μέσω της έκδοσης ενός senior preferred τίτλου, 6NC5, δηλαδή εξαετούς διάρκειας με non call για τα πρώτα πέντε έτη, ο οποίος θα εισαχθεί προς διαπραγματεύση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Την έκδοση έχουν ανέλαβαν να «τρέξουν» ως Joint Bookrunners οι Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και UBS, με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), ενώ η αρχική τιμολόγηση κινούνταν (IPT) στο 7,25%. Η υψηλή ζήτηση που διαμορφώθηκε γύρω από τη νέα έκδοση με 145 κωδικούς να εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών, και τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ - δηλαδή υψηλότερες κατά τρεις φορές τον αρχικό στόχο άντλησης κεφαλαίων - οδήγησαν το επιτόκιο να υποχωρήσει στο 7%, χαμηλότερα από το 7,25 της αρχικής καθοδήγησς, με το κουπόνι στο 6,875%.

Προς το παρόν ο δείκτης MREL διαμορφώνεται στο 21,3% για την τράπεζα, με τον τελικό στόχο για το 2026 να ορίζεται στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA).

Η νέα ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Ba3» από την Moody’s και «ΒB-» από τη Standard & Poor's.

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της τράπεζας αναθεώρησε το guidance, θέτοντας ως στόχο μια απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) άνω του 12% έως το 2025, με έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) των EPS (κέρδη ανά μετοχή) που ξεπερνά το 20%.

Η Alpha Bank στοχεύει να δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2023 - 2025, εκ των οποίων, τα 0,4 δισ. μέσω της υψηλότερης αναγνώρισης DTA (μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων), τα 0,9 δισ. για οργανική ανάπτυξη και τα 0,3 - 0,4 δισ. ευρώ στη βάση μερισμάτων, που δύναται να της με αποφέρουν μια πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 1 - 1,1 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόσθετες διανομές (με την έγκριση του SSM) είτε για συγχωνεύσεις και εξαγορές, που δε φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider