Ο Τζορτζ Σόρος παραδίδει τα σκήπτρα του «κολοσσού» των 25 δισ. δολ. στον γιο του, Άλεξ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τζορτζ Σόρος παραδίδει τα σκήπτρα του «κολοσσού» των 25 δισ. δολ. στον γιο του, Άλεξ
Διαψεύστηκαν πανηγυρικά τα σενάρια και τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών πως ο 52χρονος Τζόναθαν θα ήταν ο διάδοχος του Τζορτζ Σόρος.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος παραδίδει τα ηνία της αυτοκρατορίας του, η οποία ξεπερνά τα 25 δισ. δολάρια, στον 37χρονο γιο του, Άλεξ.

Με προσωπική περιουσία 6,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes και ένας από τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο 92χρονος Ουγγροαμερικανός φιλάνθρωπος ανέφερε πως ο γιος του «την κέρδισε». Ο Άλεξ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Open Society Foundations (OSF) τον Δεκέμβριο και είναι επίσης υπεύθυνος για το «super PAC» του πατέρα του, έναν αμερικανικό μηχανισμό για τη διοχέτευση κεφαλαίων σε πολιτικά κόμματα.

Ο Άλεξ, μιλώντας στη Wall Street Journal σε μια αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, υπογράμμισε ότι είναι «πιο πολιτικοποιημένος» από τον πατέρα του και υπονόησε πως ο κολοσσός του πατέρα του, θα παίξει έναν πιο ξεκάθαρο ρόλο -στο οικονομικό πεδίο- στις αμερικανικές εκλογές του 2024.

«Όσο κι αν θα ήθελα να βγάζω λεφτά από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς» ανέφερε ο υιός Σόρος. «Η δική μας πλευρά πρέπει να είναι καλύτερη στον πατριωτισμό και τη συμπερίληψη. Επειδή κάποιος ψηφίζει Τραμπ, δεν σημαίνει πως είναι ρατσιστής ή χαμένος» σημειώνει.

Όπως πρόσθεσε, το Open Society Foundations θα κινηθεί στους ίδιους στόχους και το ίδιο δόγμα του πατρός Σόρος, μεταξύ άλλων στην ελευθερία λόγου, τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, τα δικαιώματα μειονοτήτων και προσφύγων και τη στήριξη φιλελεύθερων πολιτικών. Ωστόσο, ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία του να συμπεριλάβει στους στόχους τα δικαιώματα ψήφου, πρωτοβουλίες για ισότητα φύλων και τις αμβλώσεις.

Ο Τζορτζ Σόρος, γεννημένος στην Ουγγαρία και έχοντας ζήσει τη φρίκη της ναζιστικής κατοχής, έφυγε για το Λονδίνο, μετακομίζοντας στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη όπου άρχισε να οικοδομεί την αυτοκρατορία του, επενδύοντας στα αντισταθμιστικά κεφάλαια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαβόητος καθώς έβγαλε 1 δισ. δολάρια, στοιχηματίζοντας με επιτυχία στην πτώση της λίρας το 1992.

Όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, ανοίγοντας το δρόμο για την εγκαθίδρυση δημοκρατικών κυβερνήσεων στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, ίδρυσε την Open Society Foundations (OSF) προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τη διαδικασία. Η οργάνωση αυτή δαπανά περί τα 1,5 δισ. δολ. ετησίως για τη στήριξη «φιλελεύθερων στόχων, εκπαιδευτικών οργανώσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε πάνω από 120 χώρες.

Για χρόνια, ο στενός κύκλος του Σόρος πίστευε πως ο μεγαλύτερος, ετεροθαλής αδερφός του Άλεξ, ο 52χρονος Τζόναθαν, θα ήταν ο διάδοχος του πατέρα του στην επενδυτική του αυτοκρατορία. Δικηγόρος με οικονομικό background, ψηλός, αθλητικός, συμπαίκτης του πατέρα του στο τένις δούλεψε κάποια στιγμή στο ίδρυμα και υπήρξε σταθεροποιητικός παράγοντας στο hedge fund του Σόρος σε ταραχώδεις περιόδους, θεωρείτο το φαβορί να κληροδοτήσει τη διαχείριση των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Όμως, οι προβλέψεις και τα σενάρια διαψεύστηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον πληθωρισμό;

BioNTech: Αντιμέτωπη με την πρώτη αγωγή για τις φερόμενες παρενέργειες του εμβολίου κατά της covid

Mega deal στην Υγεία: Η Novartis εξαγοράζει για έως και 3,5 δισ. δολάρια την Chinook Therapeutics

gazzetta
gazzetta reader insider insider