Επενδύσεις και εξαγορές στα πλάνα της Quest Συμμετοχών για το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις και εξαγορές στα πλάνα της Quest Συμμετοχών για το 2023
Η πορεία του 2022 και τα σχέδια για την συνέχεια - Στο στόχαστρο εταιρείες πληροφορικής - τα σχέδια για Apple και Xiaomi και η πιθανότητα επέκτασης σε νέες κατηγορίες λευκών συσκευών

Επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Quest Συμμετοχών για το 2023, μετά από μια χρονιά που οι πωλήσεις της εταιρείας κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό της πλάνο μάλιστα, περιλαμβάνει τόσο αναπτυξιακές κινήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ταχυμεταφορών όσο και εξαγορές μεσαίου μεγέθους εταιρειών πληροφορικής.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, επισημαίνοντας ότι στόχος για την τρέχουσα χρονιά είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα. Αναφορικά με το επενδυτικό της πλάνο η εταιρεία επεσήμανε ότι την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις έφθασαν στα 140 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να διατεθούν 30 εκατ. ευρώ και πλέον για την δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και για εξαγορές εταιρειών πληροφορικής μεσαίου μεγέθους με συναφές προς την εταιρεία αντικείμενο και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει ήδη έντονη δραστηριότητα στον χώρο της πληροφορικής μέσω της Unisystems η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων πληροφορικής σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα και παρουσιάζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Έμφαση την επόμενη χρονιά θα δοθεί και στον τομέα των ταχυμεταφορών, μέσω της ACS, αναμένοντας αύξηση εσόδων και κερδών ενώ ώθηση μεγεθών αναμένεται κι από τον κλάδο των εμπορικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει εταιρείες όπως είναι η Info Quest Technologies, η iSquare, η Quest on Line, η iStorm, η Clima Quest, η FoQus και η ΓΕ Δημητρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά οι πωλήσεις ο όμιλος Quest ξεπέρασε ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται στα 1,031 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,7% σε σχέση με το 2021 όσον αφορά στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 72,029 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,4%. Το 2022 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 47 εκατ. ευρώ, καθώς ο όμιλος ολοκλήρωσε δύο σημαντικές κινήσεις σε επίπεδο υποδομών: το νέο κέντρο διανομής της ACS, η συνολική επένδυση για το οποίο έφθασε στα 45 εκατ. ευρώ, και τις νέες αποθήκες της Info Quest Technologies, επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη συνεισφορά στην περσινή αύξηση εσόδων είχαν οι πωλήσεων των προϊόντων της Apple, τα οποία διανέμει η iSquare, κλάδος που το 2023 θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιέσεις στα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο για την εν λόγω δραστηριότητα η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τα καταστήματα iStorm, με στόχο να φτάσουν τα 18-20 από τα 14 που είναι σήμερα.

Τέλος, έδαφος το νέο έτος αναμένεται να κερδίσει η αγορά του κλιματισμού, μετά και την προσθήκη της ΓΕ Δημητρίου που διανέμει τα κλιματιστικά της Toytomi με την εταιρεία να μην αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε νέες κατηγορίες λευκών συσκευών. Επιπλέον, προσδοκίες υπάρχουν και για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Info Quest Technologies στην αγορά της Ρουμανίας μετά και την διανομή των προϊόντων της Xiaomi στην εκεί αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Quest: Πάνω από το 1 δισ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις του 2022

Apple: Σχέδια για «μαχαίρι» σε περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας

Xiaomi: Άλμα 13% για τη μετοχή χάρη στα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς smartphones της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider