Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο»
Λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ο κατά προτεραιότητα έλεγχος σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων καθώς και άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής.

Την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ενόψει του Πάσχα, σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες, από τη λειτουργία των οποίων δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, υπενθυμίζει με εγκύκλιο προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το υπουργείο Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει έκαστη επιχείρηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία εστάλη την Παρασκευή (31/3), προτεραιότητα οφείλει να δοθεί στις εξής παραμέτρους:

  • Στην ορθή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης των χώρων.
  • Στην πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (επιστάμενο πλύσιμο χερών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, πιστοποιητικό υγείας εν ισχύ κ.λ.π).
  • Στην πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, καθ’ όλη την παραγωγική αλυσίδα (παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά/ διακίνηση), έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή.

Οι κατά προτεραιότητα κατηγορίες

Λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ο κατά προτεραιότητα έλεγχος στις κάτωθι κατηγορίες:

• Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αυτής, στα ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.

• Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα (στο περιβάλλον και στον καταναλωτή) από την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφάγιων ζώων.

• Στις μονάδες παραγωγής αβγών.

• Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).

• Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές.

• Στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.

• Στις υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα (street food, τροχήλατα οχήματα κ.λ.π).

Με δεδομένο ότι διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακαή κεφαλόποδα που, λόγω της νηστείας προ του Πάσχα, καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Η εγκύκλιος συστήνει στους Υγειονομικούς Επιθεωρητές, κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές, να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος (μερικά ενδεικτικά σημεία).
Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ., ενώ και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ) πρέπει επίσης να υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο.

Άλλες δραστηριότητες

Η εγκύκλιος επισημαίνει και άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής:

• Oι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π
• Tα ξενοδοχεία και εν γένει όλα τα τουριστικά καταλύματα.
• Οι χώροι αναψυχής, τα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
• Οι αυτόματοι πωλητές και ειδικά σε όσους γίνεται θερμική επεξεργασία σε γάλα.
• Οι χώροι εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι εγκαταστάσεις διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.
• Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων/ποτών και εστίασης εντός λιμένων, εντός αεροδρομίων, εντός υπεραστικών σταθμών λεωφορείων, εντός σταθμών τρένων.

Η πρόκληση και οι συστάσεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι νέες μορφές επιχειρηματικότητας που ανέκυψαν μετά την υγειονομική κρίση, αποτελούν πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους-δράσεις, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η υγεία των εργαζομένων, όσο και των επιθεωρητών και να διασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και:

• Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων, να ελέγχεται ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κλπ.
• Την αύξηση κατά την εορταστική περίοδο μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, προκειμένου να γίνεται επιστάμενος υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων έτσι ώστε να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης, η υγιεινή του μεταφορικού μέσου κ.λ.π

Για τη διενέργεια των ελέγχων, η εγκύκλιος συνιστά στα ελεγκτικά κλιμάκια:

- να κάνουν χρήση των Προτυποποιημένων Φύλλων Ελέγχου, σύμφωνα με τη σχετική υγειονομική διάταξη
- να επιδίδεται μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων
- να επιδεικνύεται πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες-υπευθύνους, πάντοτε στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής της κείμενης υγειονομικής νομοθεσίας.

Τέλος, επισημαίνεται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Οι κανόνες που χαρίζουν χρόνια

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Σε χαμηλό ποσοστό 4,4% ο μύκητας Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία

ΣΦΕΕ: Να αυξηθεί η επένδυση στο φάρμακο – Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με πιο δυνατή οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider