Ηλεκτροκίνηση: Αρχές του 2023 το «Φορτίζω Παντού» - Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτροκίνηση: Αρχές του 2023 το «Φορτίζω Παντού» - Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2
Στις 11.282 οι αιτήσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2. Στα τέλη Ιανουαρίου προγραμματίζεται να βγει στον "αέρα" το "Φορτίζω Παντού".

Στις αρχές του 2023 «βγαίνει στον αέρα» το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» το οποίο θα ενεργοποιήσει τις επενδύσεις για τη δημιουργία σημείων φόρτισης σε αστικές και υπεραστικές περιοχές. Στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξει το πρόγραμμα στα τέλη Ιανουαρίου 2023 προκειμένου να ξεκινήσουν να εκταμιεύονται κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία περίπου 10.000 δημόσια προσβάσιμων ταχυφορτιστών.

Με την επέκταση του δικτύου φόρτισης αναμένεται να αρθεί το σημαντικότερο εμπόδιο διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η οποία μέχρι το 2019 διέθετε μόλις 100 δημόσια προσβάσιμουμς φορτιστές ενώ σήμερα ανέρχονται σε 2.300. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ολοκληρωθεί τα ΣΦΗΟ, δηλαδή όλοι οι δήμοι της χώρας δηλαδή έχουν χωροθετήσει 11.000 φορτιστές και πλέον αυτή τη στιγμή η αγορά περιμένει την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στην εγκατάσταση (μέσω διαγωνισμών, παραχωρήσεων, μέσω εν γένει μιας καλής εφαρμογής συνεργασίας δημοσίου-ιδιωτικού τομέα).

Εξελίξεις όμως υπάρχουν και από την πλευρά της αγοράς. Το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, το οποίο θα τρέχει μέχρι το τέλος του 2023, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς προσφέροντας την ευκαιρία σε ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να λάβουν επιδότηση για να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος επιδοτείται κατά 30% η αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος επί της λιανικής τιμής προ φόρων έως του ποσού των 8.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και ξεχωριστή δράση αντικατάστασης ταξί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 11.282 αιτήσεις. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 37,31% των αιτήσεων αφορά σε ηλεκτρικά ποδήλατα (χωρίς απόσυρση), το 31,08% σε αγορά δικύκλων/τρικύκλων (χωρίς απόσυρση), το 17, 14% σε ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα χωρίς φορτιστή (χωρίς απόσυρση), το 4,80% σε ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα με φορτιστή (χωρίς απόσυρση) ενώ το 1,11% αφορά σε επαγγελματικά οχήματα χωρίς φορτιστή (χωρίς απόσυρση). Το 84, 65% των αιτήσεων αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και το 15,35% σε επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.000.000 ευρώ ενώ έχουν δεσμευθεί τα 30.434.113, 71 ευρώ. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οι διεκπεραιώσεις διενεργούνται με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η πίστωση της δεύτερης πληρωμής ωφελουμένων ύψους 291.115,30 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις και η υποβολή των αιτήσεων για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Μέσω του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 επιδοτείται η αγορά και ενοικίαση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή και η προαιρετική απόσυρση του παλαιού οχήματος. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ καθώς και επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για τους ιδιώτες, επιδοτείται κατά 30% η αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος επί της λιανικής τιμής προ φόρων έως του ποσού των 8.000 ευρώ (πρόκειται για ποσό αυξημένο σε σχέση με τις 6.000 που ίσχυε στην προηγούμενη φάση). Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εάν ο ιδιώτης επιλέξει να κάνει απόσυρση και κατά επιπλέον 500 ευρώ εάν εγκαταστήσει έξυπνο φορτιστή, φθάνοντας έτσι στα 9.500 ευρώ.

Για αγορά ηλεκτρικών δικύκλων/τρικύκλων επιδοτείται το 30% έως το ποσόν των 1.300 ευρώ ενώ η αγορά μικροαυτοκίνητο η επιδότηση φθάνει στο 40% για ποσό έως 3.000 ευρώ. Για ηλεκτρικό ποδήλατο η επιδότηση φθάνει στο 40% για ποσόν έως 800 ευρώ και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην περίπτωση των ποδηλάτων, πρόκειται για την υψηλότερη επιδότηση στην Ευρώπη. Σε περίπτωση απόσυρσης δίκυκλου ή τρίκυκλου, ο δικαιούχος λαμβάνει επιπλέον 400 ευρώ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται μέσω taxisnet, να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, να επισυνάπτουν την προσφορά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κατόπιν μήνυμα για την πορεία της αίτησής τους ενώ, κατά την πρακτική που εφαρμόστηκε και στο προηγούμενο πρόγραμμα, θα λειτουργεί help desk, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να υποβάλλουν ερωτήσεις (τηλεφωνικά ή μέσω e-mail στο [email protected]).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Τα πέντε μυστικά για να πάρετε την επιδότηση

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: 10 ερωτήσεις-απαντήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider