Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 - Χρονική προτεραιότητα και διευρυμένα κίνητρα για τους δικαιούχους

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 - Χρονική προτεραιότητα και διευρυμένα κίνητρα για τους δικαιούχους
ΣΚΡΕΚΑΣ - ΣΔΟΥΚΟΥ
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δεύτερη φάση της επιδότησης αγοράς και ενοικίασης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δεύτερη φάση της επιδότησης αγοράς και ενοικίασης ηλεκτρικών οχημάτων για ιδιώτες και επιχειρήσεις καθώς ανοίγει την Πέμπτη, 28 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η β’ φάση ενσωματώνει την εμπειρία του Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και παρέχει διευρυμένα κίνητρα για αγορά και ενοικίαση οχημάτων, δικύκλων αλλά και επιπλέον επιδότηση για εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή και απόσυρση του παλαιού οχήματος.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 προβλέπει επιδότηση για ποσό έως και 9.500 ευρώ, δεν προβλέπονται κριτήρια παρά μόνο τηρείται η χρονική προτεραιότητα και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν με πόρους των αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Μέσω της επιδότησης θα καλύπτονται και οι δαπάνες που έγιναν για αγορά ηλεκτρικού οχήματος από 1/12/2021 προκειμένου να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στις δύο φάσεις.

Οι προϋποθέσεις και τα ποσά των επιδοτήσεων

Μέσω του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 επιδοτείται η αγορά και ενοικίαση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή και η προαιρετική απόσυρση του παλαιού οχήματος. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ καθώς και επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για τους ιδιώτες, επιδοτείται κατά 30% η αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος επί της λιανικής τιμής προ φόρων έως του ποσού των 8.000 ευρώ (πρόκειται για ποσό αυξημένο σε σχέση με τις 6.000 που ίσχυε στην προηγούμενη φάση). Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εάν ο ιδιώτης επιλέξει να κάνει απόσυρση και κατά επιπλέον 500 ευρώ εάν εγκαταστήσει έξυπνο φορτιστή, φθάνοντας έτσι στα 9.500 ευρώ.

Για αγορά ηλεκτρικών δικύκλων/τρικύκλων επιδοτείται το 30% έως το ποσόν των 1.300 ευρώ ενώ η αγορά μικροαυτοκίνητο η επιδότηση φθάνει στο 40% για ποσό έως 3.000 ευρώ. Για ηλεκτρικό ποδήλατο η επιδότηση φθάνει στο 40% για ποσόν έως 800 ευρώ και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην περίπτωση των ποδηλάτων, πρόκειται για την υψηλότερη επιδότηση στην Ευρώπη. Σε περίπτωση απόσυρσης δίκυκλου ή τρίκυκλου, ο δικαιούχος λαμβάνει επιπλέον 400 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Η επιδότηση για τις επιχειρήσεις φθάνει το 30% επί της καθαρής αξίας όταν αυτή αφορά από 1 έως 20 αυτοκίνητα για ποσόν έως 8.000 ευρώ. και κατόπιν γίνεται 20% από το 21ο αυτοκίνητο και πάνω με μέγιστο ποσόν τις 6.000 ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, οι αιτήσεις των επιχειρήσεων μπορούν να περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες χωρίς περιορισμό (μέχρι να συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία) ενώ μπορεί να γίνει και δεύτερη αίτηση εφόσον καταβληθεί το τίμημα από την πρώτη.

Για επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε νησί προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 4.000 ευρώ.

Τι ισχύει για νέους, άτομα με αναπηρία και πολύτεκνους

Οι νέοι έως 29 ετών δικαιούνται επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για άτομα με αναπηρία και πολύτεκνους. Για γονείς με τουλάχιστον τρία τέκνα προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 1000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 500 ευρώ για αγορά φορτιστή (για τα πρώτα 3 παιδιά θα λάβει 1000 ευρώ, για το 4ο άλλα 1000 ευρώ, για το 5ο άλλα 1000, για το 6ο άλλα 1000 ευρώ, με ανώτατο ποσό τις 4.000 ευρώ).

Επιπλέον 1000 ευρώ για αγορά οχήματος και 500 ευρώ για αγορά φορτιστή προβλέπεται και για άτομα με αναπηρία.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται μέσω taxisnet, να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, να επισυνάπτουν την προσφορά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κατόπιν μήνυμα για την πορεία της αίτησής τους ενώ, κατά την πρακτική που εφαρμόστηκε και στο προηγούμενο πρόγραμμα, θα λειτουργεί help desk, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να υποβάλλουν ερωτήσεις (τηλεφωνικά ή μέσω e-mail στο [email protected]).

Όπως διευκρινίστηκε, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα μόνο για εγκατάσταση φορτιστή.

Σκρέκας: Οι τέσσερις στόχοι του Κινούμαι Ηλεκτρικά

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρόγραμμα αποβλέπει στην ανανέωση του στόλου ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων, στην αναβάθμιση των υποδομών φόρτισης, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο υπουργός ΠΕΝ, δήλωσε ότι:

«Η πρωτοβουλία «Κινούμαι Ηλεκτρικά» αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή, πετυχαίνουμε ταυτόχρονα τέσσερις στόχους:

1. Την ανανέωση του στόλου οχημάτων ιδιωτικής κι επαγγελματικής χρήσης,

2. Την ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,

3. Τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών ρύπων, και

4. Τη μεγάλη εξοικονόμηση στις τσέπες των πολιτών που θα επιλέξουν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Με αυτή την πρωτοβουλία μας, κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων μας, που θυμίζω ότι είναι η μείωση εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030, κατά 80% το 2040 και η κλιματική ουδετερότητα το 2050 σε σχέση με το 1990.

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι ακόμα μια απόδειξη της οικολογικής ευαισθησίας της κυβέρνησής μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες, όπως έγινε και με προηγούμενες πρωτοβουλίες μας, σαν το «Εξοικονομώ 2021», το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» κλπ.

Η Πράσινη Μετάβαση μάς αφορά όλους, αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε».

Σδούκου: Θέλουμε η ηλεκτροκίνηση να μας οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του Κινούμαι Ηλεκτρικά, η γγ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι κατά τον πρώτο κύκλο έγιναν 18.905 αιτήσεις μέσα σε 16 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει το βαθμό στον οποίο οι Έλληνες αποδέχθηκαν το πρόγραμμα. Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος και ενδεικτικό είναι ότι το 2022 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (μόνο το α’ εξάμηνο του 2022 έφθασαν τις 8.000) και είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με το 2019 όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως δεν ξεπερνούσαν τις 500. Αναφερόμενη στο β' κύκλο του προγράμματος, η κ. Σδούκου δήλωσε ότι:

«Σχεδιάσαμε το δεύτερο κύκλο του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με τρόπο που να είναι εύκολα προσβάσιμος στον κάθε Έλληνα πολίτη. Τον ενισχύσαμε με υψηλές επιδοτήσεις έτσι ώστε να αποβεί διπλά ωφέλιμος για τη χώρα, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης, όπως εξήγησε νωρίτερα και ο κ. Υπουργός. Δίνουμε πολύ περισσότερα κίνητρα και δυνατότητες για να μπορεί κανείς να αγοράσει πολύ πιο εύκολα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά και να γνωρίζει ότι θα μπορεί να το φορτίσει εύκολα και οικονομικά.

Με αυτές τις εμπροσθοβαρείς δράσεις μας θέλουμε να αφήσουμε το δικό μας ανεξίτηλο αποτύπωμα προόδου και υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών που θα συντείνουν στην επίτευξη των στόχων μας για μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή σε αυτή την πορεία.

Ήδη, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας, εκτός από την Ευρώπη, όπου είναι πολύ περισσότερη διαδεδομένη.

Θέλουμε η ηλεκτροκίνηση να μας οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα, και στο μετασχηματισμό των πόλεων μας σε πράσινες και βιώσιμες που θα είναι απαλλαγμένες από το θόρυβο και τις εκπομπές ρύπων και θα κάνουν ανθρώπινη τη ζωή των κατοίκων τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτροκίνηση: Λιγότερη γραφειοκρατία για τις υποδομές ζητά η ελληνική αγορά

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: 30% αύξηση της επιδότησης στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος

Aγώνας δρόμου να ανοίξει νωρίτερα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» και η επιδότηση για τα «Πράσινα ΤΑΞΙ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider