Τον Φεβρουάριο η εκκίνηση του μέτρου στήριξης των δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Φεβρουάριο η εκκίνηση του μέτρου στήριξης των δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών
Συζητήσεις τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να λυθεί το νομικό κώλυμα της τελευταίας να διαχειρίζεται τις πληρωμές από το ταμείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα συστήσουν οι τράπεζες. Η διευθέτηση του ζητήματος θα επιτρέψει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτημάτων από τους δικαιούχους της επιδότησης.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξητική πορεία των επιτοκίων και να συνεχίσουν να αποπληρώνουν ομαλά τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους.

Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να λύσουν τα τεχνικά θέματα της υλοποίησης του μέτρου στήριξης και να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων. Όπως αναφέρεται στο insider.gr, το θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι η νομική αδυναμία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να διαχειριστεί χρήματα των τραπεζών. Μέσω της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα μπορούν να παίρνουν το πιστοποιητικό ευαλώτου που είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας για την επιδότηση. Ωστόσο η διαδικασία δεν θα μπορεί να προχωρήσει στο σκέλος της καταβολής της επιδότησης, καθώς τα χρήματα των τραπεζών θα μπαίνουν σε κοινό ταμείο το οποίο θα διαχειρίζεται η ΕΓΔΙΧ, η οποία, όμως, δεν έχει αυτή την στιγμή νομικά την δυνατότητα διαχείρισης των πληρωμών αυτών.

Σημειώνεται ότι το σχήμα της επιδότησης προβλέπει την δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου. Όπως έγραψε το insider.gr, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι αν το ποσό που καταβάλουν αναλωθεί πριν καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων, θα καλύπτουν και το επιπλέον ποσό.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αναλάβουν να καλύψουν το 50% της αύξησης που θα εμφανίζει μηνιαίως η δόση του δανείου, επιδοτώντας επίσης και τα δάνεια που έχουν οι μη συστημικές τράπεζες, όπως επίσης και τα δάνεια που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί.

Το ποσοστό της επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30/6/2022). Η διάρκεια επιδότησης θα είναι για 12 μήνες. Που σημαίνει ότι αν π.χ. ο δανειολήπτης μπει στην πλατφόρμα τον Φεβρουάριο του 2023, η επιδότηση θα μετράει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ευαλώτου, όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4472/2017, δηλαδή: ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ, μέγιστη αξία κύριας κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

Όπως έχει εκτιμηθεί, οι επιλέξιμοι για επιδότηση είναι τουλάχιστον 30.000 ευάλωτοι δανειολήπτες, με δάνεια ύψους τουλάχιστον 2 δις. ευρώ.

Στην επιδότηση θα υπάγονται υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες και με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν θα είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για την λήψη της επιδότησης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι η προθεσμία θα είναι τρίμηνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύγκλιση κερδοφορίας και αποτιμήσεων μεταξύ τραπεζών βλέπουν για το 2023 οι αναλυτές, πρωταγωνιστεί η Alpha Bank

Εφορία: Αντίστροφη μέτρηση για τις τελευταίες φορο-εκκρεμότητες του 2022

ΤΑΙΠΕΔ - PPF: «Έβαλε μπρος» το project αναβάθμισης υποδομών υγείας 700 εκατ. ευρώ – Η πρώτη «φουρνιά» έργων σε ορίζοντα 3μήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider