Σθένος και αντοχή στις κρίσεις από το ελληνικό επιχειρείν - Το υπόδειγμα των Growth Awards

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σθένος και αντοχή στις κρίσεις από το ελληνικό επιχειρείν - Το υπόδειγμα των Growth Awards
Tα βραβεία απένειμαν η Eurobank και η Grant Thornton.

Η ικανότητα των επιχειρήσεων όχι μόνον να αντέχουν τις πολλαπλές προκλήσεις που συναντούν στη διάρκεια των ετών αλλά και να αναπτύσσονται, έχοντας ως επίκεντρο της στρατηγικής τους τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά την εβδομάδα που μας πέρασε, στη διάρκεια της εκδήλωσης των Growth Awards 2022, τα οποία απένειμαν η Eurobank και η Grant Thornton.

Γεγονός που αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι μέσω του θεσμού των συγκεκριμένων βραβείων, αναδεικνύονται γενικότερα οι αυξημένες αντοχές, η σημαντική ανθεκτικότητα, οι ισχυρές δυνάμεις, οι μεγάλες δυνατότητες και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οδηγεί, ακόμα και μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά, το «εθνικό σκάφος» - με σύνεση, σταθερότητα, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση - στον προορισμό του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέδειξε τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας με αιχμή το τριπλό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων που οδηγούν φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης «κοντά στο 6%» του ΑΕΠ, έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, όπως σημείωσε και προέβη στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2023.

Ανθεκτικότητα που οδηγεί στην υπέρβαση των δυσκολιών το βασικό χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων

Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που τις κάνουν να ξεχωρίσουν; Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, υπερβαίνοντας δυσκολίες και διαμορφώνοντας, τελικά, συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η ελληνική οικονομία διατηρεί αξιοσημείωτες δυνάμεις, καταγράφοντας πραγματικές επενδύσεις, όχι μόνο σε παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, αλλά και σε νέα πρωτοποριακά πεδία. Οι αναπτυξιακές επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας αποτελούν ταυτόχρονα, θετική έκπληξη σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς, μεταξύ άλλων, το ελληνικό επιχειρείν αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημαντική σημερινή μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει συντελεστεί και εξακολουθεί να υλοποιείται στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Βασίλειος Καζάς επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις παρά τις προκλήσεις μέσα από τη συνεχή εξέλιξή τους διαμορφώνουν το αύριο του επιχειρείν. Σε μία χρονική περίοδο όπου η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε συνθήκες είναι απαραίτητα εφόδια για τη βιωσιμότητα μίας επιχείρησης, η εξέλιξη, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που λίγοι οργανισμοί διαθέτουν. Βλέπουμε με χαρά τις επιχειρήσεις να αγκαλιάζουν τον θεσμό των Growth Awards, ο οποίος στηρίζει και επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που συνδυάζουν την επιτυχημένη πορεία τους με την ικανότητά τους να διαμορφώνουν το μέλλον στο επιχειρηματικό τοπίο της Ελλάδας. Η εν λόγω ικανότητα, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου η τάση συνεχούς εξέλιξης να γίνει χαρακτηριστικό κάθε οργανισμού που στοχεύει ψηλά, είπε χαρακτηριστικά.

Το κοινό στοιχείο των επιτυχημένων επιχειρήσεων

Ένα κοινό στοιχείο μεταξύ επιτυχημένων επιχειρήσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουν να προβλέπουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία και να ανταποκρίνονται αξιοποιώντας τες για τη δημιουργία νέων ευκαιριών. Για να γίνει αυτό, οι Διοικήσεις πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση, να αφουγκράζονται το νέο, μέσω μιας κουλτούρας που θα ενισχύει τον υγιή διάλογο από διάφορες οπτικές γωνίες και θα βοηθά στην αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η επιχείρηση, ταχύτερα από τη φυσική τους φθορά στην αγορά, σύμφωνα με την κα Μαρίνα Χατσόπουλος, πρόεδρο του ΔΣ της Levitronix Technologies και του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας, και μέλος της Επιτροπής Επισκέψεων Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT Corporation.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η ομάδα της Grant Thornton, με επικεφαλής τον κ. Μανόλη Μιχαλιό, Partner, Head of Assurance, παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης για το ελληνικό επιχειρείν σήμερα. Η ετήσια έρευνα της Grant Thornton για το ελληνικό επιχειρείν αποτυπώνει τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για την πορεία των επιχειρήσεων, σε επίπεδα κύκλου εργασιών, κερδοφορίας και επενδύσεων, μεταξύ άλλων, καθώς και για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής και η ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης λόγω πληθωρισμού, ενώ αναλύει και τις στρατηγικές που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο κ. Μ. Μιχαλιός επισήμανε ότι είναι εμφανές ότι τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου έχουν επηρεάσει σημαντικά την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς οι δείκτες προσδοκιών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την πορεία της οικονομίας κατέγραψαν πτώση. Ωστόσο, η ανάπτυξη που είχε σημειωθεί το 2021, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των κατάλληλων επενδύσεων, προσφέρουν στις επιχειρήσεις ένα σημαντικό εφόδιο προκειμένου να διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά. Στις έννοιες της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας προστίθεται πλέον και η έννοια της εξέλιξης, συνθέτοντας ένα τρίπτυχο χαρακτηριστικών που δύνανται να οδηγήσουν το ελληνικό επιχειρείν με επιτυχία στην επόμενη ημέρα.

Το προφίλ των εταιριών που διακρίθηκαν

Η RAFARM (Διάκριση στην κατηγορία Δυναμική Ανάπτυξη) συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες με προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Επενδύει ετησίως το 10% του καθαρού κύκλου εργασιών της εταιρείας στην Έρευνα και Ανάπτυξη, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα (>30% του ετήσιου καθαρού (net) κύκλου εργασιών) σε περισσότερες από 60 χώρες. Για τα έτη 2021-2025, υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα ύψους 65 εκατ. ευρώ. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων και διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής, νέο ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο και αποθηκευτικό χώρο, συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ. Το νέο ερευνητικό κέντρο, απασχολεί επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας, είναι συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ. και διαθέτει εργαστήρια υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών για την ανάπτυξη πολύπλοκων φαρμακοτεχνικών σκευασμάτων, αναμένεται να δημιουργήσεις νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

H Pharmathen (Διάκριση στην κατηγορία Έρευνα & Καινοτομία) έχοντας συμπληρώσει μισό αιώνα λειτουργίας, συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες εταιρίες στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης inhouse καινοτόμων τεχνολογιών και φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και στην παραγωγή και διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 1200 εργαζόμενους. Το εξωστρεφές αναπτυξιακό της πλάνο για την επόμενη πενταετία αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης, ενώ συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου hub καινοτομίας στην Αττική, που θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα ενισχύσει σημαντικά τις δύο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες που διαθέτει ήδη στην Παλλήνη Αττικής και τις Σάπες Ροδόπης. Κάθε επένδυσή της έχει μακροχρόνιο ορίζοντα, με στόχο να διευρύνει διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της με νέες τεχνολογίες και προϊόντα, με 30 νέα να βρίσκονται ήδη στο pipeline της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια.

Η Κρόνος ΑΕ (Διάκριση στην κατηγορία Εξωστρέφεια) είναι μια εταιρία 100% εξαγωγικού προσανατολισμού. Θεωρείται ηγέτης στην ελληνική βιομηχανία κονσερβοποιίας φρούτων και ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη ενώ βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων εταιριών στον κόσμο σε κονσέρβα ροδάκινου. Η βιομηχανία εδρεύει στο Μαυροβούνι Σκύδρας Ν. Πέλλας και ασχολείται με την μεταποίηση φρούτων. Τα προϊόντα της διατίθενται λιανική αγορά (Super market - Hyper markets) και χονδρεμπόριο για ξενοδοχεία, νοσοκομεία κα. Οι εξαγωγές γίνονται στην παγκόσμια αγορά σε άνω των 81 χωρών, σε όλες τις ηπείρους, από το 1971. Στους πελάτες της εταιρίας περιλαμβάνονται από τα μεγαλύτερα επώνυμα σούπερ μάρκετ στην παγκόσμια αγορά έως και τον μικρό έμπορο. Ο μέσος κύκλου εργασιών και αναλόγως των παραγωγικών ετών, αγγίζει περίπου τα 52 εκατ.ευρω. Έχει επίσης επενδύσει και δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειες, όπως φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 20 MW, ενώ έχει δημιουργήσει και μονάδα βιομάζας όπου παράγει ενέργεια από τα κουκούτσια των φρούτων και παράλληλα επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η Teleperformance Greece (Διάκριση στην κατηγορία Ψηφιακή Εξέλιξη) είναι μέλος του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου της Teleperformance. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1989 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών της χώρας. Διαθέτει 9 multilingual hubs σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Χανιά, εργαζομένους από 109 εθνικότητες, οι οποίοι εξυπηρετούν πελάτες από 140 αγορές σε 42 γλώσσες.

Ο Όμιλος Quest (Διάκριση στην κατηγορία Environmental, Social & Governance (ΕSG) ) ένας από τους μεγαλύτερους, δυναμικά αναπτυσσόμενος Ελληνικός Όμιλος Εταιρειών, με κύριες δραστηριότητες στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, των ταχυδρομικών υπηρεσιών και της πράσινης ενέργειας, και παρουσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Όμιλος Quest, όπως επισημαίνεται από την εταιρία, θέτει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο του οράματος και της λειτουργίας του και πάγια επιδίωξή του είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την κοινωνία και η συμβολή στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.

Η TileDB (Διάκριση στην κατηγορία) Start-up / Scale-up) είναι μία καινοτόμος πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων, η οποία ομογενοποιεί όλους τους τύπους δεδομένων ενός οργανισμού σε ένα μοναδικό σύστημα, προσφέροντας πρωτοφανείς επιδόσεις και χαμηλό κόστος. Η TileDB έχει έδρα τη Βοστώνη, διατηρεί θυγατρική στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Η TileDB βοηθάει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων στους τομείς της Υγείας, 'Αμυνας, Τηλεπικοινωνιών και Οικονομικών.

Η επιλογή των έξι επιχειρήσεων που απέσπασαν από ένα βραβείο ανά κατηγορία, πραγματοποιήθηκε από την 20μελή Επιτροπή Βράβευσης των Growth Awards 2022, στην οποία προεδρεύουν από κοινού, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γεώργιος Ζανιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, κ.Βασίλειος Καζάς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider