«Τέλος εποχής» για τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
«Τέλος εποχής» για τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων
Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας περνά ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων μετά την κατάργησή του. Τι προβλέπει το ψηφισθέν νομοσχέδιο. Τι θα ισχύει για τις τακτικές εκπτωτικές περιόδους και τι για τις προσφορές. Ικανοποίηση εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας.

Το τέλος εποχής του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μετά από μια δεκαετία που βρισκόταν σε ισχύ, σήμανε η ψήφιση μέσα στην εβδομάδα του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το άρθρο 6 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, οι οποίες πραγματοποιούνταν δύο φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα τις πρώτες 15 ημέρες του Νοεμβρίου και αντίστοιχα τις πρώτες 15 ημέρες του Μαΐου.

Καθώς ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων μπαίνει σιγά σιγά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, οι επίσημες εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές, ορίζονται ως εξής:

α) χειμερινές εκπτώσεις: ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου

β) θερινές εκπτώσεις: ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και διαρκούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Τι ισχύει με τις προσφορές

Ταυτόχρονα, αίρεται η απαγόρευση της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

Όπως ορίζει το άρθρο 6, οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ορισμένης κατηγορίας προϊόντων πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, αρχική και νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Αυτό δεν ισχύει για νωπά και ευάλωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησης, ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση.

Μάλιστα, όπως επίσης αναφέρεται στο άρθρο 6, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδίδεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις αλλά και τις προωθητικές ενέργειες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, τις αναγραφόμενες τιμές, τη διάρκεια των προσφορών, την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά των προσφερόμενων ειδών, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για παράβαση των προβλέψεών του και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

Υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου

Η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτελούσε πάγιο αίτημα των εμπορικών συλλόγων της χώρας εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς, όπως υποστήριζαν ήταν ένας παρωχημένος θεσμός που τελικά έπληττε την κίνηση στην αγορά, αντί να την ωφελεί. «Ήδη από τη θεσμοθέτησή τους, οι εμπορικές οργανώσεις της χώρας είχαμε επισημάνει ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν θα ωφελήσουν ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τους καταναλωτές», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος.

Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, όπως και η πλειονότητα των εμπόρων όλης της χώρας, από την αρχή θεσμοθέτησής τους είχε τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του αποτυχημένου αυτού θεσμού, που δεν πρόσφερε αξία στην αγορά, μιας και οι καταναλωτές μπορούν να βρουν καλύτερες τιμές όλο το χρόνο, αντίθετα δημιουργούσε στρεβλώσεις που έπλητταν τόσο την αγορά, όσο και τους καταναλωτές. Τη θέση αυτή κατά διαστήματα τεκμηρίωνε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς βάσει των ερευνών που πραγματοποιούσε για την κίνηση της αγοράς και κυρίως βάσει αυτών του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που κατεδείκνυαν ότι το οικονομικό αποτύπωμα που άφηναν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις όχι μόνο ήταν ζημιογόνο, αλλά έθεταν σε αμφισβήτηση ακόμα και τον ίδιο το θεσμό των εκπτώσεων, καθώς προκαλούσαν σύγχυση στον καταναλωτή».

«Η κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα σύσσωμου του εμπορικού κόσμου και αποτελεί επιβράβευση των συντονισμένων ενεργειών όλων των φορέων του, αλλά και προσωπική δικαίωση μίας πολύχρονης προσπάθειας», δήλωνε τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, όταν έγινε γνωστό ότι έρχεται νομοσχέδιο για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Οι διαβεβαιώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου

Ήταν λίγο πριν την εκπνοή του 2021 όταν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της χώρας είχαν λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

«Έγινε κατανοητό από το υπουργείο ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι αναποτελεσματικός και προχωρά πλέον η κατάργησή του», δήλωνε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

«Στη συνάντησή μας αποφασίσαμε… να δώσουμε λύση στο ζήτημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων τους επόμενους μήνες. Θα είμαστε σε στενή επαφή και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις», σχολίαζε τότε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιανεμπόριο: Ο τουρισμός δεν... έσωσε όλη την παρτίδα

Όλες οι ειδήσεις

22:00

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:55

Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο, στον απόηχο των ανακοινώσεων από τις ΗΠΑ

21:48

Τα ρωσικά μέταλλα στο στόχαστρο της ΕΕ για το 9ο πακέτο κυρώσεων

21:34

ΗΠΑ: Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να κάνει επιθέσεις εκτός των συνόρων της

21:24

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Μητσοτάκη για τα περί «εξαπάτησης της ΕΕ από την Ελλάδα»

21:09

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Προτεραιότητα η ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

21:00

Μικρά κέρδη για τον χρυσό, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed 

20:56

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο - Τι προβλέπει

20:51

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

20:47

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία

20:40

Apple: Αλλαγές στις τιμολογήσεις του App Store - Εύρος από 29 σεντ έως 10.000 δολάρια

20:27

EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους

20:26

Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023

20:10

Η Morgan Stanley απολύει το 2% του προσωπικού της 

20:07

Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank

20:00

Ωρολογιακή βόμβα 80 τρισ. δολαρίων χρέους, που κανείς δεν ξέρει πού είναι «θαμμένη»

19:54

Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν

19:49

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

19:43

Πετρέλαιο: Το brent κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

19:41

Βόρεια Μακεδονία: Αίτημα για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

19:34

Δήμας: Τα τελευταία 3 χρόνια η χώρα γύρισε σελίδα σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί επενδυτικό προορισμό

19:28

Τσίπρας: Ο Πάτσης είναι η αντίληψη της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

19:20

H BuzzFeed απολύει το 12% των υπαλλήλων της - Η οικονομική επιδείνωση θα συνεχιστεί το 2023

19:19

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σε εξέλιξη η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία

19:13

Βουλή: Υπερψήφιστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο φορολογικών και τελωνειακών ρυθμίσεων - Το μήνυμα Βεσυρόπουλου

19:03

FT: Η Amazon συμφώνησε με την Κομισιόν για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές

18:58

Ο Μακρόν καθησυχάζει τους Γάλλους για τα πιθανά black outs

18:51

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

18:44

Αισιοδοξία για την ενεργειακή κρίση: «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει τον φετινό χειμώνα και το 2023»

18:35

Ουκρανία: Τα συναλλαγματικά αποθέματα έφτασαν στα προ του πολέμου επίπεδα