Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Mediobanca παρά τα θετικά αποτελέσματα - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Mediobanca παρά τα θετικά αποτελέσματα - Νέες τιμές στόχοι
Η ιταλική επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως θα επανεκτιμήσει την κατάσταση «όταν τα σύννεφα έχουν περάσει». 

Σε αύξηση των τιμών - στόχων των μετοχών της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η ιταλική Mediobanca, διατηρώντας ωστόσο σε ένα βαθμό την επιφυλακτική της θέση και την «ουδέτερη» σύσταση για τις τρεις συστημικές τράπεζες και σημειώνοντας πως θα επανεκτιμήσει την κατάσταση «όταν τα σύννεφα έχουν υποχωρήσει».

Αν και αναγνωρίζει την εμφανή βελτίωση της κερδοφορίας, υπό τη στήριξη και τη σταθερή ανάπτυξη των δανειακών χαρτοφυλακίων, με τις διαδικασίες εξυγίανσης να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί (με τους δείκτες NPEs να είναι ήδη χαμηλότερα του 10%), η Mediobanca απέχει από μια πιο θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα μεγέθη «θα πρέπει να συνδυαστούν με την σημερινή επιδεινούμενη κατάσταση παγκοσμίως και με δεδομένα όπως είναι ο πόλεμος, η αυξανόμενη απειλή στο φυσικό αέριο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πιθανή διολίσθηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε μια ύφεση».

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, «συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια πιθανή, σκληρή μακροοικονομική ύφεση στην Ευρώπη θα πλήξει και τη χώρα. Βλέπουμε συνεπώς, πληθώρα βραχυπρόθεσμων απειλών, γεγονός που υποδεικνύει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για αγορές στις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ο Alberto Nigro, υπεύθυνος ανάλυσης και κάλυψης των ελληνικών τραπεζών για τη Mediobanca.

Mediobanca

Αυτό επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, από το υψηλό discount σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να διαπραγματεύονται στο 0,2x και 0,37x την ενσώματη λογιστική αξία (P/TE), αντίστοιχα, για 7% - 9% δείκτη αποδοτικότητας RoTE το 2023, ενώ βλέπει την Εθνική Τράπεζα να διαπραγματεύεται στο 0,47x P/TE για 8% RoTE το 2023 (ή 10% αν προσαρμοστεί το πλεονάζον κεφάλαιο πάνω από το 12%).

Έτσι, ο ιταλικός επενδυτικός οίκος τοποθετεί την τιμή - στόχο της Εθνικής Τράπεζας στα 3,8 ευρώ (από 3,7 ευρώ), της Alpha Bank στα 1,1 ευρώ (από 1 ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς στο 1,2 ευρώ (από 1,1 ευρώ).

Επιπλέον, η Mediobanca επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για το 2022 - 2024 κυρίως για να αποτυπώσει την καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), που υποστηρίζεται από την ισχυρότερη αύξηση των δανείων στο εξάμηνο. Συνεπώς, αυξάνει κατά μέσο όρο τα NII του 2022 - 2024 κατά 11%, 5%, 3% στις Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank αντίστοιχα, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις στα EPS σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό για την Alpha και την ΕΤΕ και διψήφια αναβάθμιση EPS για την Τράπεζα Πειραιώς.

Mediobanca

Επίσης όπως σημειώνει οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένες στα υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο αυτό περιορίζεται μέχρι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να γίνουν θετικά λόγω της παρουσίας κατώτατων ορίων στα αρνητικά επιτόκια. Τέλος, αυξάνει οριακά το κόστος, το οποίο υπεραντισταθμίζεται από τα υψηλότερα κέρδη συναλλαγών. Μετά την αναβάθμιση των EPS, η Mediobanca βλέπει το δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων RoTE 2023- 2024 στο 7% - 8% για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ στο 9% για την Πειραιώς.

Mediobanca

Η Eθνική Τράπεζα παραμένει η προτιμώμενη επιλογή όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση, με δείκτη FL CET1 ήδη στο 15% και θα φτάσει σύντομα στο επίπεδο του 15,85% χάρη στην πώληση των δραστηριοτήτων απόκτησης πελατών (+60 μονάδες βάσης) και το κλείσιμο του Frontier II (1 δισ. ευρώ NPEs τιτλοποίηση για +25μ.β.). Ο ιταλικός οίκος βλέπει το δείκτη να φτάνει στο 16,2% - 16,5% το 2023- 2024. Αφού σχεδόν ολοκλήρωσε τη διαδικασία απομείωσης κινδύνου και απορρόφησε τις σχετικές ζημιές, αναμένει ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, βασιζόμενες σε θετική και υψηλότερη κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα. Αναμένει ότι η Πειραιώς θα φτάσει το δείκτη στο 12% - 13% έως το 2023 - 2024 από 11% το 2022. Τέλος, βλέπει την Alpha Bank να φτάνει το 12% έως το 2022, με επακόλουθη αύξηση στο 12,6% και στο 13,1% το 2023 - 2024 εξαιτίας της υψηλότερης κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικό «σήμα» από JP Morgan, Deutsche Bank, Citi για την Τράπεζα Πειραιώς μετά τα ισχυρά αποτελέσματα

Τι αναμένει η JP Morgan από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το δεύτερο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider