Χρ. Μεγάλου: Σε σταθερά αυξητική τροχιά παραγωγής οργανικού κεφαλαίου η Τρ. Πειραιώς – Αδικαιολόγητο το discount διαπραγμάτευσης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Μεγάλου: Σε σταθερά αυξητική τροχιά παραγωγής οργανικού κεφαλαίου η Τρ. Πειραιώς – Αδικαιολόγητο το discount διαπραγμάτευσης
Η Τράπεζα έχει απορροφήσει πλήρως το κόστος εξυγίανσης. Νέα συνθετική τιτλοποίηση 500 εκατ., συνολικά άνω των 1,6 δισ. ευρώ η μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού. Στα 2 δισ. ευρώ η πρόβλεψη για καθαρή πιστωτική επέκταση φέτος.

Παραγωγή οργανικού κεφαλαίου 100 μονάδων βάσης ετησίως, θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς από το 2023 και εφεξής, όπως προέβλεψε η Διοίκησή της, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου στους αναλυτές.

Όπως ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Δείκτης CET1 fully loaded αναμένεται να ενισχυθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε περίπου 11% στο τέλος του έτους από 10% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ενώ η Τράπεζα θα μπει στο 2023 με περιθώριο άνω των 200 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Σήμερα, η Πειραιώς πληροί την κανονιστική κεφαλαιακή επάρκεια, ωστόσο με λίγο χαμηλότερα buffers από τον ανταγωνισμό (δείκτης CET1 fully loaded 10,2% και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια 15,2% έναντι 13,8% και 15,7% αντίστοιχα για τον μέσο όρο του ανταγωνισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μεγάλου, από τις αρχές του 2022 τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα της Τράπεζας, ενισχύουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, με αυξητική προοπτική κατ΄ έτος εφεξής και στόχο δείκτη CET1 fully loaded 13% και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια 17% το 2025.

Όπως σημείωσε η Διοίκηση της Τράπεζας, η αύξηση στην παραγωγή κεφαλαίων ήδη από φέτος, μειώνει την απαίτηση για έκδοση κεφαλαίων MREL από το 1 δις. στα κάτω από 500 εκατ. ευρώ φέτος. Η Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έκδοση, κατά προτίμηση ομολόγου ΑΤ1, προς το τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στην εξυγίανση του ισολογισμού της Τρ. Πειραιώς μέσω της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Τράπεζα έχει ήδη απορροφήσει το κόστος της εξυγίανσης, ενώ ο δείκτης NPE στο τέλος του έτους θα υποχωρήσει σε περίπου 8% (από 9% τώρα), ενώ θα συγκλίνει με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (3%) το 2024.

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για τον δείκτη NPE σε περίπου 8% φέτος προϋποθέτει μηδενικό σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων. Κάτι που διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση δεν έχουν επηρεάσει την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών χαρτοφυλακίων της Τράπεζας. Μάλιστα, στο β΄ τρίμηνο 2022 η Πειραιώς είχε και ισχυρά αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs (-250 εκατ. ευρώ) που της επιτρέπει περαιτέρω οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Προκειμένου να ελαφρύνει τα στοιχεία του σταθμισμένου ενεργητικού της, η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα μία ακόμη συνθετική τιτλοποίηση 500 εκατ. ευρώ, εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων. Η Διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε στους αναλυτές ότι με τις τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει (εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά, επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια), έχει επιτευχθεί απομείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού κατά 1,1 δις. ευρώ και από τη νέα τιτλοποίηση η περαιτέρω ελάφρυνση θα ξεπεράσει τα 1,6 δις.

Αναφερόμενος στην πιστωτική επέκταση της Τρ. Πειραιώς, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι το βιβλίο δανείων παρουσιάζει ετήσια αύξηση 9% έναντι μέσης ετήσιας αύξησης 8% για τον ανταγωνισμό, ενώ η Τράπεζα έχει και τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση (5,3 εκατομμύρια πελάτες), επομένως θα μπορέσει να επωφεληθεί αναλογικά περισσότερο από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η Διοίκηση προέβλεψε για φέτος καθαρή πιστωτική επέκταση 2 δις. ευρώ για την Τράπεζα. Στο α΄ εξάμηνο, η Πειραιώς σημείωσε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δις. στο β΄ τρίμηνο. Ο κ. Μεγάλου είπε ότι η ζήτηση για δάνεια διασπείρεται σε μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθώς και σε όλους τους κλάδους και το γεγονός αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό και προδιαγράφει ετήσια αύξηση του νέου χαρτοφυλακίου δανείων με ρυθμό 6%.

Ισχυρή η δυναμική της Τράπεζας Πειραιώς

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες υλοποιούν τους ετήσιους στόχους έξι μήνες νωρίτερα, ο CEO Χρ. Μεγάλου τόνισε τη δυναμική της Τράπεζας Πειραιώς, παραθέτοντας συγκριτικούς δείκτες με τον ανταγωνισμό. Ειδικότερα, είπε ότι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται με αδικαιολόγητο discount 43% σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με βάση το consensus για τα κέρδη ανά μετοχή (μέσος όρος των άλλων τριών συστημικών τραπεζών 5,6 φορές έναντι 3,2 φορές για την Πειραιώς. Μάλιστα, το discount γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, στο 63% (2,8 φορές έναντι μ.ο. 7,5x για τον ανταγωνισμό), με βάση τα κέρδη ανά μετοχή του 2022, όπως συνάγονται από το ισχυρό λειτουργικό αποτέλεσμα της Τράπεζας στο α΄ εξάμηνο.

Ο κ. Μεγάλου πρόσθεσε ότι η απόδοση της μέσης αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων (RoaTBV) της Τράπεζας Πειραιώς είναι υψηλότερη του μ.ο. του ανταγωνισμού (10,1% έναντι 9,5%), το ίδιο και ο δείκτης καθαρών προμηθειών (0,58% έναντι 0,54%).
Υψηλότερη του μέσου όρου του ανταγωνισμού, αλλά και υψηλότερη της αμέσως επόμενης τράπεζας είναι η λειτουργική επίδοση της Πειραιώς στο α΄ εξάμηνο – είπε ο κ. Μεγάλου -, αναφέροντας ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη σε σχέση με τα επαναλαμβανόμενα έσοδα αντιστοιχούν σε ποσοστό 27% έναντι 25% για την αμέσως καλύτερη τράπεζα και 21% για τον μ.ο. του ανταγωνισμού.

Σε επίπεδο συγκράτησης του κόστους, ο δείκτης εξόδων προς βασικά έσοδα ανέρχεται σε 49% έναντι 53% μ.ο. για τον ανταγωνισμό.
Όπως έγραψε το insider.gr, η Τράπεζα Πειραιώς προέβη σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για βασικά μεγέθη της το 2022, κατόπιν του outperformance του α΄ εξαμήνου. Ειδικότερα, οι νέοι στόχοι για το τέλος του έτους προβλέπουν:

- Επαναλαμβανόμενα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,35 ευρώ από 0,05 ευρώ προηγουμένως,
- Δείκτη fully loaded CET1 περίπου 11% από 10% προηγουμένως,
- Aύξηση των καθαρών εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. προηγουμένως,
- Δείκτη NPE περίπου 8% από 9% προηγουμένως,
- Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε εξομαλυμένη βάση περίπου 8% από 1% προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider