Τράπεζες: Σε αναζήτηση κοινωνικής ειρήνης με τους εργαζόμενους

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Σε αναζήτηση κοινωνικής ειρήνης με τους εργαζόμενους
Παροχές με τη μορφή έκτακτου, αφορολόγητου επιδόματος για την αντιμετώπιση του ακριβότερου κόστους ζωής και διευκολύνσεις στον τρόπο εργασίας με δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, εγκαινιάζουν το νέο πλαίσιο των σχέσεων των τραπεζών με το προσωπικό τους. «Πάγωσε» προεκλογικά το κλείσιμο καταστημάτων. 

Περιβάλλον εργασιακής ειρήνης, με παροχές προς τους εργαζόμενους που αφορούν την ευελιξία της εργασίας, αλλά και την οικονομική συνδρομή για την αντιμετώπιση του ακριβότερου κόστους ζωής, καλλιεργούν οι τράπεζες.

Μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στις αρχές Απριλίου για την υπογραφή της νέας τριετούς κλαδικής σύμβασης 2022 – 2024, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή σταδιακών μισθολογικών αυξήσεων, αλλά όμως δεν καλύπτουν συνολικά την αύξηση του πληθωρισμού, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες προβαίνουν σε πρόσθετες επιδοματικές και εφάπαξ αυξήσεις στις απολαβές των υπαλλήλων τους.

Το πρώτο βήμα έκανε η Eurobank με την απόφαση για διανομή καθαρού, αφορολόγητου ποσού 300 ευρώ, μέσω vouchers, σε όλους τους εργαζόμενους, εξαιρουμένων των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών. Τις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι θα λάβουν ειδική ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, με περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τον τρόπο καταβολής της εφάπαξ παροχής, στην οποία η Τράπεζα προβαίνει, εκτιμώντας το γεγονός ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η επιχειρησιακή σύμβαση που αναμένεται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα με τη Διοίκηση, θα προβλέπει, όπως έγραψε το insider.gr, τη χορήγηση έκτακτου, αφορολόγητου επιδόματος στους εργαζόμενους, το οποίο θα ανέρχεται σε 700 ευρώ για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό μέχρι 2.500 ευρώ, σε 400 ευρώ για το εύρος μισθών 2.500 – 3.500 ευρώ και σε 200 ευρώ για όσους λαμβάνουν πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι η πολιτική χορήγησης έκτακτου επιδόματος συνιστά και μέτρο αντικατάστασης οριζόντιων μισθολογικών αυξήσεων λόγω πληθωρισμού, τις οποίες ευρύτερα οι επιχειρήσεις θέλουν να αποφύγουν προκειμένου να μην αυξηθεί το εργασιακό κόστος. Υπενθυμίζεται ότι η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η ΟΤΟΕ με τις τράπεζες στις αρχές Απριλίου προβλέπει αυξήσεις μισθών με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας, με τις αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου να αυξάνονται συνολικά κατά 5,5%. Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα, με την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων προστατεύεται η θεσμική αξία του Ενιαίου Μισθολογίου, ενώ για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. τέτοιας ευρύτητας στη χώρα, ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) του Ενιαίου Μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.

Οι παροχές των τραπεζών προς τους εργαζομένους τους έχουν παράλληλα και τη μορφή δυνατοτήτων ευέλικτης εργασίας, προκειμένου να εξισορροπείται καλύτερα η προσωπική και επαγγελματική ζωή και οι εργαζόμενοι να καλύπτουν ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Μετά τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, αλλά και την ενσωμάτωσή της με 15 άρθρα στο κείμενο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, οι τράπεζες άρχισαν να εξειδικεύουν και να εξελίσσουν τις πτυχές της νέας μορφής εργασίας. Πρώτη η Eurobank ανακοίνωσε ότι από τις 24 Ιουνίου εφαρμόζει phygital εργασία, ένα μεικτό μοντέλο εργασίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους των μονάδων που αφορά και θα το επιλέξουν (σημειώνεται ότι δόθηκε παράταση για την επιλογή μέχρι την 1η Ιουλίου) να εργάζονται δύο ή κατ' εξαίρεση τρεις ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι.

Και στην επιχειρησιακή σύμβαση της Εθνικής Τράπεζας, θα προβλέπεται – για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή σύμβαση στην Ελλάδα – θεσμοθετημένο πλαίσιο για την τηλεργασία.

Οι κινήσεις των τραπεζών για την επίτευξη εργασιακής ειρήνης συμπίπτουν με τον απόηχο των έντονων διαμαρτυριών των τραπεζοϋπαλλήλων για τη δραστική μείωση καταστημάτων και προσωπικού. Οι τραπεζοϋπάλληλοι έστειλαν υπομνήματα στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στο ΤΧΣ, την ΤτΕ, την ΚΕΔΕ και Επιμελητήρια για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων, τα οποία από το 2010 μέχρι το 2021 μειώθηκαν κατά 61%, με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού κατά 51%.

Όπως έγραφε το insider.gr, στο τέλος του 2021, ο αριθμός των καταστημάτων στη χώρα μας ανά Τράπεζα ήταν: Τράπεζα Πειραιώς 414 καταστήματα, Εθνική Τράπεζα 339, Alpha Bank 299, Εurobank 299, Attica Bank 50, Παγκρήτια 48, HSBC 15, Optima Bank 26, Aegean Baltic Bank 3 και Συνεταιριστικές τράπεζες 54. Σύμφωνα με επεξεργασία πληθυσμιακών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με στοιχεία από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις περιοχές λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων που έκανε η ΟΤΟΕ, προκύπτει ότι σε 52 Δήμους της χώρας δεν υπάρχει κανένα κατάστημα τράπεζας.:

Η γεωγραφική κατανομή στο σύνολο των 245 Καλλικρατικών Δήμων της Περιφέρειας, καταδεικνύει ότι το 2021 σε 52 Δήμους της χώρας, δεν υπάρχει κανένα κατάστημα τράπεζας. Το γεγονός δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα και στην οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες «πάγωσαν» προεκλογικά τα σχέδια για περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά αύριο η εφαρμογή της σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ - Δίμηνη περίοδος χάριτος

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Δύο μεγάλες ευκαιρίες για τις τράπεζες από την πράσινη μετάβαση 

Τράπεζες: Πού βρίσκονται 7 χρόνια μετά τα capital controls – Οι νέες προκλήσεις

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας