ΕΤΕ: Συμφωνία για τη νέα 3ετή επιχειρησιακή σύμβαση – Και επίδομα ακρίβειας έως 700 ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Συμφωνία για τη νέα 3ετή επιχειρησιακή σύμβαση – Και επίδομα ακρίβειας έως 700 ευρώ
Μία νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία θα είναι και η πρώτη στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει θεσμοθετημένο πλαίσιο για την τηλεργασία, θα υπογράψει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας με τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Μία νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία θα είναι και η πρώτη στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει θεσμοθετημένο πλαίσιο για την τηλεργασία, θα υπογράψει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας με τη Διοίκηση της Τράπεζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στη νέα σύμβαση θα προβλέπεται και έκτακτο, αφορολόγητο επίδομα για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής κατόπιν της έξαρσης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, το οποίο θα φτάνει μέχρι τα 700 ευρώ για τους υπαλλήλους με μισθό μέχρι 2.500 ευρώ.

Παρά την απόσταση που χώριζε τις θέσεις των δύο πλευρών και μετά την απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις 21 Ιουνίου (σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα είχαν κατέβει σε απεργία και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς για την υπογραφή της δικής τους επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα), οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου επετεύχθη συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης από το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ. Η νέα τριετής επιχειρησιακή σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχειρησιακή σύμβαση υπάρχει και η πρόβλεψη για τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής συνδρομής σε όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ακριβότερο κόστος ζωής. Το έκτακτο επίδομα θα είναι αφορολόγητο και διαμορφώνεται σε 700 ευρώ για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό μέχρι 2.500 ευρώ, σε 400 ευρώ για το εύρος μισθών 2.500 – 3.500 ευρώ και σε 200 ευρώ για όσους λαμβάνουν πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως.

Κατά τα λοιπά, η νέα τριετής επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει εξίσωση (διπλασιασμό) του επιδόματος Δικτύου με το επίδομα Διοίκησης μέσα στην τριετία. Το ευνοϊκό αυτό μέτρο αφορά 3.500 εργαζόμενους.

Οι παροχές της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας επεκτείνονται περαιτέρω, καθώς χορηγούνται σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα, ενώ και το ΤΥΠΕΤ (το Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της ΕΤΕ) θα ενισχύεται ετησίως με το ποσό των 2,35 εκατ. ευρώ.

Στη νέα τριετή επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων της ΕΤΕ προβλέπεται επίσης ρήτρα προστασίας της απασχόλησης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια που έχει λάβει το προσωπικό από την τράπεζα.

Η επιχειρησιακή σύμβαση της ΕΤΕ προβλέπει επίσης ολοκληρωμένο θεσμοθετημένο πλαίσιο τηλεργασίας και είναι η μοναδική επιχειρησιακή σύμβαση στη χώρα που το περιλαμβάνει. Σημειώνεται ότι στην κλαδική συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΟΤΟΕ με τις τράπεζες τον Απρίλιο, η τηλεργασία ορίζεται μέσα σε 15 άρθρα.

Η επιχειρησιακή σύμβαση της Εθνικής Τράπεζας ενσωματώνει το πλαίσιο της κλαδικής ΣΣΕ για την τηλεργασία, διασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αποσύνδεση, με το να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του με οποιονδήποτε τρόπο (ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία) εκτός του ωραρίου εργασίας του και κατά τη διάρκεια των αδειών του.

Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης, άμεσα θα κωδικοποιηθούν όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις στην ΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Σε αναζήτηση κοινωνικής ειρήνης με τους εργαζόμενους

ΕΤΕ: Υπέβαλε αίτηση στον «Ηρακλή» για το Frontier II – 460 εκατ. ευρώ τα Senior Notes

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Δύο μεγάλες ευκαιρίες για τις τράπεζες από την πράσινη μετάβαση 

gazzetta
gazzetta reader insider insider