«Οδηγός για Ενώσεις Επιχειρήσεων» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οδηγός για Ενώσεις Επιχειρήσεων» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Για την καλύτερη απόδοση και κατανόηση του Οδηγού, η ύλη οργανώθηκε σε σύντομες ενότητες με ερωταπαντήσεις.

Τον επικαιροποιημένο «Οδηγό για τις Ενώσεις Επιχειρήσεων» δημοσιεύει σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο πάντα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού και των επιχειρήσεων, με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποφυγή συμπεριφορών, οι οποίες ενδέχεται να τις φέρουν αντιμέτωπες με τις διατάξεις του δικαίου του Ανταγωνισμού.

Στον οδηγό που έχει το ρόλο «κώδικα συμπεριφοράς» τονίζεται πως με δεδομένο ότι οι επαγγελματικές ενώσεις προσφέρουν μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην αγορά, οι ενέργειές τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά στους κανόνες ανταγωνισμού.

Για την καλύτερη απόδοση και κατανόηση του Οδηγού, η ύλη οργανώθηκε σε σύντομες ενότητες με ερωταπαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στον Οδηγό παρατίθενται παραδείγματα από υποθέσεις που έχει χειριστεί στο παρελθόν, τα οποία, όμως, είναι ενδεικτικά και δεν εξαντλούν την υφιστάμενη διοικητική πρακτική της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη νομολογία των ενωσιακών δικαστηρίων επί της υπαγωγής των ενώσεων επιχειρήσεων στους κανόνες του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Όπως τονίζεται στον οδηγό τόσο οι ενώσεις, όσο και τα εκτελεστικά στελέχη που τις εκπροσωπούν, πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι ενέργειές τους ενδέχεται να παραβιάσουν το δίκαιο του ανταγωνισμού στον βαθμό που μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς, κυρίως μέσω της προσπάθειας καθιέρωσης ενιαίας συμπεριφοράς των μελών τους, καθώς και άλλων μερών.

Πρέπει να σημειωθεί πως το δίκαιο του ανταγωνισμού δεν εφαρμόζεται μόνο στις επιχειρήσεις -μέλη των ενώσεων αυτών, καθώς οι ίδιες οι ενώσεις, στο βαθμό που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες, υπόκεινται, επίσης, στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Σημειώνεται, ότι μέσω του ειδικού συστήματος ανώνυμης πληροφόρησης που δημιούργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μπορείτε να μοιραστείτε πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με τις αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές ή/και συμπεριφορές διασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία σας.

Τον Οδηγό για τις Ενώσεις Επιχειρήσεων μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε ο διορισμός της Χ. Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider