ΑΔΜΗΕ: Τον Ιούνιο οι δεσμευτικές προσφορές για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων – Αναθεωρημένο το κόστος

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Τον Ιούνιο οι δεσμευτικές προσφορές για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων – Αναθεωρημένο το κόστος
«Κλείδωσε» με απόφαση της ΡΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ το νέο εκτιμώμενο κόστος για τις διασυνδέσεις Σερίφου, Μήλου και Φολεγάνδρου, προσαρμοσμένο στην «έκρηξη» των διεθνών τιμών του εξοπλισμού και των πρώτων υλών.

Το «πράσινο φως» άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης στους διαγωνισμούς για τα έργα που θα ολοκληρώσουν τη Δʼ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ώστε να αρθεί η «ηλεκτρική απομόνωση» και της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου και, με αυτό τον τρόπο, να ολοκληρωθεί οι διασύνδεση όλων των Κυκλάδων.

Η οριστικοποίηση της επικαιροποιημένης «τιμής εκκίνησης» στις ανταγωνιστικές διαδικασίες ανοίγει τον δρόμο ώστε να μπουν στην τελική φάση διαγωνισμοί, που έχει ήδη προκηρύξει ο ΑΔΜΗΕ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής μέσα στα επόμενα 24ωρα πρόκειται να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για την τελική παράταση στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ώστε αυτές να κατατεθούν στις 7 Ιουνίου.

Η αναθεώρηση του κόστους των έργων οφείλεται στην εκτίναξη των διεθνών τιμών του εξοπλισμού, καθώς και των πρώτων υλών. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εργασιών διασύνδεσης της Σαντορίνης, με την οποία κάνει «πρεμιέρα» η Δʼ φάση, τα έργα του ΑΔΜΗΕ επηρεάζονται από τις διεθνείς ανατιμήσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις κατηγορίες υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το κόστος των προβλεπόμενων υποδομών για τα τρία υπόλοιπα νησιά ανέρχεται πλέον στα 399 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 345 εκατ. αφορούν τα υποβρύχια καλώδια και τα 54 εκατ. ευρώ τους τρεις υποσταθμούς.

Επανεξέταση και του κόστους του Κρήτη-Αττική

Με δεδομένο ότι όλες οι υποδομές που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ προστίθενται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του Διαχειριστή, από την οποία εξαρτώνται τα επίσης ρυθμιζόμενα έσοδα του Διαχειριστή, οποιαδήποτε ανάλογη αλλαγή πρέπει να πάρει την έγκριση της ΡΑΕ. Όπως επισήμανε ο κ. Μανουσάκης, υπό εξέταση βρίσκεται σε συνεργασία με την Αρχή και η προσαρμογή του κόστους της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, και πάλι λόγω της αύξησης των τιμών του εξοπλισμού, ώστε να αναθεωρηθούν οι σχετικές συμβάσεις.

Για όλα τα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση και έχουν ακόμη ανεκτέλεστο υπόλοιπο, η διαδικασία εξέτασης εκκινεί από την υποβολή ανάλογου αιτήματος του αναδόχου, το οποίο σε πρώτη φάση ελέγχει ο ΑΔΜΗΕ, υποβάλλοντας στη συνέχεια σχετική έκθεση στη ΡΑΕ, αν κρίνει ότι είναι εύλογο να υπάρξει ανάλογη αναπροσαρμογή.

Η μεθοδολογία του Διαχειριστή για τον επανυπολογισμό των συμβάσεων γίνεται στη βάση όσων έχει εφαρμόσει το Υπουργείο Υποδομών για αντίστοιχα δημόσια έργα. Γνώμονας της εξέτασης από τον ΑΔΜΗΕ, και στη συνέχεια από τη ΡΑΕ, είναι το κατά πόσο η διατήρηση του προϋπολογισμού ενός έργου στα υφιστάμενα επίπεδα μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή στην έγκαιρη ολοκλήρωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια αναθεώρηση δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος των υποδομών είναι υποπολλαπλάσιο του οικονομικού τους οφέλους, αντισταθμίζοντας την όποια επιβάρυνση των χρεώσεων χρήσης συστήματος. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι νησιωτικές διασυνδέσεις, με τα ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που εξοικονομούν σε ετήσια βάση, από τη διακοπή λειτουργίας των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων.

«Στην πρίζα» 10 ακόμη Κυκλαδονήσια

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στο πλαίσιο της Δ΄ Φάσης, προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων ακόμη υποβρύχιων καλωδίων (Σέριφος-Λαύριο, Σαντορίνη-Φολέγανδρος, Φολέγανδρος-Μήλος και Μήλος-Σέριφος). Το συνολικό μήκος αυτών των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων ανέρχεται σε 355 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος στο οποίο θα ποντισθούν φτάνει τα 500 μέτρα. Επίσης, θα δρομολογηθεί η εγκατάσταση υποσταθμών και στα τρία υπόλοιπα νησιά που περιλαμβάνονται στο 4ο «κύμα» διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Η διασύνδεση της Σαντορίνης προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2023, με στόχο να είναι έτοιμη πριν από την έναρξη της επόμενης της επόμενης τουριστικής περιόδου, όπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή. Ένα χρόνο αργότερα θα αποπερατωθούν τα έργα και για τα υπόλοιπα τρία νησιά. Έτσι, με την ολοκλήρωση και της Δ΄ Φάσης, θα «πέσει η αυλαία» στο σύνολο του πρότζεκτ για την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή ηλεκτροδότηση όλων των Κυκλάδων για τα επόμενα 30-40 χρόνια, μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της Σαντορίνης, Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου, που θα διασυνδεθούν άμεσα, κατά τη Δ΄ Φάση θα διασυνδεθούν έμμεσα έξι ακόμη νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος, Σίφνος, Κύθνος και Θηρασιά), ανεβάζοντας έτσι σε 10 τα νησιά που πρόκειται να «μπουν στην πρίζα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:48

Κοστέλο: Η Ελλάδα περιμένει έως 4 εκταμιεύσεις αξίας 4% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο από την ΕΕ - Σημαντικό να μην σταματήσει το έργο λόγω εκλογών

13:48

Κικίλιας: Αύξηση 50% στις αφίξεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με το 2019

13:39

Πεσκόφ: Μια επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον αφορά ελάχιστα το Κρεμλίνο

13:36

Γεραπετρίτης: Στις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν για πρωθυπουργό

13:28

ΕΟΔΥ: 11 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - Σε καλή κλινική κατάσταση οι ασθενείς

13:21

Βασιλάκης (Aegean): Επιστροφή στην κερδοφορία το 2022

13:21

Μητσοτάκης: Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία

13:10

Ρωσία: Πολεμικό αεροσκάφος έπληξε Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι

13:08

Σύστημα Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα - 3.000 στρέμματα στον Ελαιώνα της Αμφισσας

13:04

Καραγιαννάκος: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB

12:54

Υεμένη: Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων - Ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία

12:50

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν

12:48

Κυριακίδου: 3.040 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στο Βέλγιο, ακολουθούν και άλλες χώρες

12:45

Κοντοζαμάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

12:41

Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών

12:39

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 43% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάιο

12:32

Optima bank: Συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» για την ενίσχυση ΜμΕ

12:23

Alpha Bank: Στο 5,03% η συμμετοχή της Capital Group Companies

12:22

Φινλανδία: «Πράσινο φως» στην ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με τη Ρωσία

12:19

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Φυλή

12:18

Ρωσία: Προειδοποιεί ότι θα θέσει υπό την πλήρη δικαιοδοσία της και τον αγωγό Σαχαλίν-1

12:14

ΕΥ: Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στο νέο αβέβαιο περιβάλλον

12:12

ΗΠΑ - Διαρροή: Ο Μπάιντεν σκόπευε να διορίσει ισόβιο ομοσπονδιακό δικαστή που τάσσεται κατά των αμβλώσεων

12:06

MI5 - FBI: Κοινή προειδοποίηση για «αυξανόμενη απειλή» από το Πεκίνο

12:04

Bring Your Bro: Το πρώτο 2on2 StreetBall τουρνουά στην Ελλάδα

11:59

Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Παρασκευή

11:51

Ρεύμα: Ενεργοποιείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

11:45

Πλεύρης: Εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στο Σισμανόγλειο

11:44

Η Skroutz αποκτά το 100% της EveryPay