JP Morgan: Πώς επηρεάζει η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τη θέση των ελληνικών τραπεζών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Πώς επηρεάζει η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τη θέση των ελληνικών τραπεζών
Στην πορεία και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών αλλά και στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) μετατοπίζεται το ενδιαφέρον μετά την «επιθετική» στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, όπως αναφέρει η JP Morgan.

Στην πορεία και στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών αλλά και στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) μετατοπίζεται το ενδιαφέρον, μετά την «επιθετική» στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σκέλος της νομισματικής πολιτικής που οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, όπως αναφέρει η JP Morgan.

Με το ελληνικό δεκαετές πλέον να κινείται στο 2,5% περίπου, έναντι 0,9% τον Σεπτέμβριο του 2021 η JP Morgan υπολογίζει μια αρνητική επίπτωση της τάξεως των 40 μονάδων βάσης (κατά μέσο όρο) στους δείκτες CET1 των ελληνικών τραπεζών από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως σήμερα, μια μη χρήσιμη επίπτωση του τρέχοντος περιβάλλοντος στα επιτόκια. Υψηλότερο αναμένεται να είναι το «πλήγμα» για τη Eurobank στις 70 μονάδες βάσης και χαμηλότερο για την Εθνική Τράπεζα στις 10 μονάδες βάσης (στις 30 μονάδες βάσης για την Alpha Bank, στις 50 για Πειραιώς - δεν λαμβάνονται υπόψιν τυχόν μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνου).

morgan

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλή εξάρτηση από την αύξηση των επιτοκίων, αν και τα κατώτατα όρια επιτοκίων που επικρατούν σήμερα σημαίνουν ότι τα οφέλη θα γίνουν πιο ορατά μετά τις πρώτες αυξήσεις 50-100 μονάδων βάσης. Έτσι, βάσει των εκτιμήσεων των οικονομολόγων του αμερικανικού οίκου για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2023, εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος κατά 8% - 11% το 2024 στα κέρδη ανά μετοχή (EPS), προσθέτοντας κατά μέσο όρο 70 μονάδες βάσης στα ROTE.

JP Morgan

Αυτό είναι αρκετό ώστε να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη πίεση των yields στα κεφάλαια των τραπεζών, με δυνατότητα για επιπλέον όφελος από περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια το 2024.

Να σημειωθεί πως η JP Morgan παραμένει «bullish» για τις ελληνικές τράπεζες το 2022 και τοποθετεί την Alpha Bank, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα με σύσταση «overweight». Αυτό οφείλεται κυρίως στην ορατότητα που υπάρχει για μονοψήφιους δείκτες NPEs, στις προοπτικές αύξησης των δανείων και των ROTEs που έχουν βελτιωθεί σε ορατό επίπεδο. Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί για τη μετοχή της Alpha Bank την τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank στα 1,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διατηρεί «ουδέτερη» θέση, με τιμή στόχο στα 2 ευρώ.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, μετά από μια άνοδο της τάξεως του 27% από τις αρχές έτους, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται τώρα με δείκτη εσωτερικής αξίας 0,56x έναντι 0,90x του μέσου όρου της Ευρωζώνης, τη στιγμή που θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω re-rating καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές για δείκτες ROTEs 8% - 10%. Όπως επισημαίνει, το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται στα επιτόκια, η δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίων, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι διεθνείς ευκαιρίες που παρουσιάζονται, προσφέρουν πρόσθετα ανοδικά περιθώρια στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη JP Morgan.

JP Morgan

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Έρχονται καλύτερες μέρες για τον κλάδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider