Τρ. Πειραιώς: Προς δείκτη NPE 7% - 8% το 2022 – Σε πλήρη εξέλιξη ο μετασχηματισμός

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Προς δείκτη NPE 7% - 8% το 2022 – Σε πλήρη εξέλιξη ο μετασχηματισμός
Τράπεζα Πειραιώς
Από δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% το 2020, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει δείκτη NPE περίπου 13% για το 2021.

Με ταχείς ρυθμούς και σε πολλαπλά μέτωπα, προχωρά το σχέδιο μετασχηματισμού και εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο υποχώρηση του δείκτη NPE στο 7% - 8% εντός του 2022.

Από δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% το 2020, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει δείκτη NPE περίπου 13% για το 2021.

Στο τέλος Δεκεμβρίου η Τράπεζα ολοκλήρωσε και αποαναγνώρισε από τον ισολογισμό της την τιτλοποίηση, Sunrise II, μεταβιβάζοντας ποσοστό 44% στην Intrum και 7% στην Serengeti Opportunities Partners των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης. Με την τιτλοποίηση αυτή που εισήχθη στον «Ηρακλή ΙΙ», η Πειραιώς μείωσε το απόθεμα των κόκκινων δανείων της στα 5,9 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Το απόθεμα αυτό αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα 3,6 δισ. ευρώ, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022, μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Sunrise ΙΙΙ, ύψους 800 εκατ. ευρώ, των πωλήσεων δύο χαρτοφυλακίων αξίας 600 εκατ. ευρώ, καθώς και οργανικών κινήσεων και διαγραφών ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Τρ. Πειραιώς συμφώνησε με την Davidson Kempner την πώληση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου Dory και το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται και η επιλογή προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του χαρτοφυλακίου συμβάσεων leasing της Τράπεζας, ύψους 500 εκατ. ευρώ (project Sunshine).

Παράλληλα με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποιήσεων ενήμερων δανείων. Μέσα στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Τράπεζα αναμένεται να τιτλοποιήσει ενήμερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια 2,5 δισ. ευρώ και μέσω της διαδικασίας αυτής να μειώσει τον κίνδυνο των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού της κατά 1,2 δισ.. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο β΄ εξάμηνο του 2021 η Τράπεζα ολοκλήρωσε τμηματικά σε δύο σκέλη, τιτλοποίηση ενήμερων δανείων 2,5 δισ. ευρώ, στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιχειρηματικά. Απομείωσε, έτσι, τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού της κατά 1,3 δισ. ευρώ και ενίσχυσε τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 200 εκατ. ευρώ.

Το άλλο μέτωπο έντονης κινητικότητας, με επιτυχή αποτελέσματα όπως έγραψε το insider.gr είναι το εργασιακό, όπου η Τράπεζα Πειραιώς διευθέτησε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ, το ζήτημα της μετακίνησης των εργαζομένων στην αποσχιθείσα υπηρεσία data services, σε νέα θυγατρική εταιρεία.

Χθες, ο Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου, Γιώργος Γεωργόπουλος, με επιστολή του στο προσωπικό, ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες για την ίδρυση και ξεκινά επισήμως η λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία «Πειραιώς Υποστηρικτικές Υπηρεσίες/Piraeus Support Services».

H εταιρεία θα διαχειρίζεται αυτοτελείς υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες καταχώρησης, εισαγωγής, διατήρησης, ενημέρωσης και επικαιροποίησης δεδομένων (data entry services), καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας προς την ευρύτερη αγορά, τραπεζική και μη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν συμφωνίας με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, οι εργαζόμενοι από τις αντίστοιχες κεντρικές μονάδες της Τράπεζας μεταβιβάζονται στο νέο εταιρικό σχήμα με απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας τους. Η πλήρης διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων εξασφαλίζεται από το ισχύον θεσμικό, κλαδικό και επιχειρησιακό πλαίσιο και αφορά στη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

«Ο μετασχηματισμός της Τράπεζάς μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η βελτιστοποίηση του κόστους, οι αποδοτικότερες δομές λειτουργίας και η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι μεταξύ των στόχων μας, που υλοποιούνται με τη συστηματική δουλειά όλων. Στην πορεία αυτή, κύρια προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της απασχόλησης και η εργασιακή συνέχεια για τους ανθρώπους μας που επηρεάζονται από αντίστοιχες αλλαγές», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Γεωργόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τράπεζα Πειραιώς έτοιμη να υποδεχθεί επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider